Knedle ze śliwkami
Mamy sezon na śliwki, więc trzeba z niego korzystać.
Co prawda to już prawie ostatnie śliwki na działce teściów, ale może uda mi się jeszcze jakieś ciasto upiec.
Knedle ze śliwkami to nieodłączna klasyka polskiej kuchni, a co najważniejsze potrawa bardzo smaczna, tania i bardzo sycąca.
Składniki na knedle ze śliwkami:
- 1 kg ziemniaków mączystych, najlepiej typu C
- ok. 250 g mąki pszennej (ok. 2 szkl.)
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 1 jajko
- szczypta soli
- ok. 700 g śliwek
- cukier (opcjonalnie)
Jak przygotować knedle ze śliwkami:
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki.
Ziemniaki myjemy, gotujemy w łupinkach, a następnie studzimy, obieramy z łupinek i przepuszczamy przez maszynkę lub prasę.
Zmielone ziemniaki wykładamy na stolnicę podsypaną mąką.
Dodajemy przesianą mąkę, skrobię, jajko i sól.
Zagniatamy szybko ciasto ziemniaczane.
Ciasto dzielimy na 3 części i z każdej formujemy wałek.
Z każdego wałka kroimy kawałki, spłaszczamy dłonią formując placuszek i nakładamy całą śliwkę.
Możecie dodać także odrobinę cukru do środka śliwki, ale ja nie dodawałam, bo śliwki były słodkie.
Zlepiamy dokładnie brzegi i formujemy w dłoniach kulki.
Knedle wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Podajemy z masłem ze zrumienioną bułeczką tartą, cukrem i cynamonem lub ze śmietaną i cukrem, ewentualnie polane klarowanym masłem.
Moja rada:
Do przygotowania knedli można użyć mrożonych śliwek, tylko przed przygotowaniem ich nie rozmrażamy!
Można użyć także suszonych śliwek, które należy wcześniej namoczyć w wodzie przez kilka godzin.
Udostępnij na:
Komentarze