Knedle ze śliwkami

Mamy sezon na śliwki, więc trzeba z niego korzystać.

Co prawda to już prawie ostatnie śliwki na działce teściów, ale może uda mi się jeszcze jakieś ciasto upiec.

Knedle ze śliwkami to nieodłączna klasyka polskiej kuchni, a co najważniejsze potrawa bardzo smaczna, tania i bardzo sycąca.


Składniki na knedle ze śliwkami:

  • 1 kg ziemniaków
  • ok. 250 g mąki pszennej (ok. 2 szkl.)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ok. 700 g śliwek
  • cukier (opcjonalnie)


Jak przygotować knedle ze śliwkami:

Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki.

Ziemniaki myjemy, gotujemy w łupinkach, a następnie studzimy, obieramy z łupinek i przepuszczamy przez maszynkę.

Zmielone ziemniaki wykładamy na stolnicę podsypaną mąką.

Dodajemy przesianą mąkę, jajko i sól.

Zagniatamy szybko ciasto ziemniaczane.

Ciasto dzielimy na 3 części i z każdej formujemy wałek.

Z każdego wałka kroimy kawałki, spłaszczamy dłonią formując placuszek i nakładamy całą śliwkę.

Możecie dodać także odrobinę cukru, ale ja nie dodawałam, bo śliwki były słodkie.

Zlepiamy dokładnie brzegi i formujemy w dłoniach kulki.

Knedle wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch.

Podajemy z masłem ze zrumienioną bułeczką tartą, cukrem i cynamonem lub ze śmietaną i cukrem, ewentualnie polane klarowanym masłem.

Moja rada:

Do przygotowania knedli można użyć mrożonych śliwek, tylko przed przygotowaniem ich nie rozmrażamy!

Można użyć także suszonych śliwek, które należy wcześniej namoczyć w wodzie przez kilka godzin.

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Pierogi z jagodami

23-07-2012 

Kurczak ziołowy

22-07-2012 

Ciasto maślankowe z jagodami

20-07-2012 

Komentarze

  • brak komentarzy