Koktajl ogórkowo-pietruszkowy

Ostatnio bardzo posmakowały mi koktajle ze świeżym ogórkiem.

Są bardzo lekkie, doskonale nawadniają organizm, dostarczają niezbędnych składników dla naszego zdrowia i sycą.

Dzisiaj wersja ogórkowa z dodatkiem pietruszki zielonej – bogatej w wit. C, prowitaminę A, sole mineralne i żelazo, jabłka – bogatego w wit. C, z grupy B, beta karotenu, E, K, błonnika pokarmowego (zwłaszcza pektyny), kwercetyny i antyoksydantów i minerałów oraz pestek słonecznika – obniżają poziom cholesterolu, bogate w witaminę młodości – E, a także niacynę i minerały.

Składniki na koktajl ogórkowo-pietruszkowy:

  • 1 ogórek gruntowy lub ok.40 g długiego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki – można więcej 
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka słonecznika łuskanego
  • woda mineralna do uzupełnienia


Jak przygotować koktajl ogórkowo-pietruszkowy:

Ogórka obieramy.

Do kielicha blendera przekładamy wszystkie składniki, prócz słonecznika i miksujemy na gładki koktajl.

W zależności od preferowanej gęstości koktajlu, dolewamy nieco wody. 

Posypujemy słonecznikiem i od razu podajemy.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy