Koreczki klasyczne
Koreczki klasyczne, polskie, namiętnie podawane podczas imprez w czasach PRL-u.
Koreczki to absolutny hit każdej imprezy, zwłaszcza w stylu bufetowym.
To małe przekąski typu finger food, takie na “jeden kęs”, więc powinny być przygotowane w dość małych rozmiarach, aby było je wygodnie jeść.
Nie wymagają wiele pracy, są proste w przygotowaniu, smaczne i efektowne.
Jeśli naszykujemy sobie wcześniej wszystkie potrzebne składniki, pokrojone na odpowiednie kawałki, to praca idzie szybko i sprawnie, a wręcz jest to zadanie dla dzieci, które chętnie bawią się w takie czynności.
Kilka wykałaczek i kawałek deski, ewentualnie taca lub talerz, tyle wystarczy by podać koreczki.
Koreczki klasyczne to koreczki z 4 składników: sera żółtego, papryki czerwonej, korniszonów i kabanosa wieprzowego.
Wyraziste w smaku, pachnące i fajnie się prezentujące.
Świetna mini przekąska na Sylwestra i zabawy karnawałowe, które przed nami.
Zachęcam do ich przygotowania.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na koreczki klasyczne (20 szt.):
- ok. 100 g twardego sera żółtego, np. gouda
- 1/2 czerwonej papryki
- 6-8 korniszonów
- 2 kabanosy wieprzowe
Jak przygotować koreczki klasyczne:
Ser żółty kroimy w kostkę o boku ok. 1,5 cm.
Paprykę myjemy i kroimy również w kostkę o boku ok. 1,5 cm.
Korniszony kroimy na kawałki o długości ok. 1,5 cm.
Kabanosy kroimy na kawałki o długości ok. 2 cm.
Przygotowujemy ok. 20 sztuk wykałaczek.
Zaczynamy składanie koreczków.
Można to zrobić na dwa sposoby, wybierzcie, który bardziej Wam odpowiada.
Pierwszy sposób. Trzymając w dłoni wykałaczkę nabijamy kolejno: kabanosa, korniszona, paprykę i ser żółty. Wykałaczka nie może wystawać poza ser, tak aby koreczek można było ustawić stabilnie na talerzu lub desce.
Drugi sposób. Na desce układamy kolejno w wieżyczkę: ser żółty, na ser paprykę, karniszona oraz kabanosa i przebijamy wykałaczką przez wszystkie składniki, tak by koreczek stabilnie stał.
Do czasu podania przechowujemy w lodówce, najlepiej w przykrywanym pojemniku lub nakryte folią spożywczą, aby składniki nie obsychały.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 31 kcal (1 koreczek)
białka (B): 2,0 g
tłuszcze (T): 2,2 g
węglowodany (W): 0,7 g błonnik: 0,16 g
******
Udostępnij na:
Komentarze