Fit pianka kawowa


Fit pianka kawowa to kolejna propozycja deseru, a nawet niskokalorycznego posiłku, zwłaszcza dla osób będących na redukcji.

Do tego deseru przygotujcie miseczkę o pojemności ok. 1 litra. Pianki wychodzi naprawdę dużo!

Dzięki zastosowaniu prostego triku, a mianowicie napowietrzeniu deseru, podwaja się jego objętość i w ten sposób nieco oszukujemy masz organizm i brzuszek, wypełniając go w większej części. Czuje się najedzony i szczęśliwy.

Dodatkowo deser zawiera solidną porcję białka, które jak wiadomo dłużej jest trawione i dzięki temu posiłek na dłużej nas nasyci.

Deser można przygotować z ulubionej kawy, oczywiście naparu bez cukru.

Na zdjęciu w miseczce przygotowałam piankę z kawy rozpuszczalnej i wychodzi ciemniejsza, jest także bardziej kawowa, intensywniejsza w smaku, natomiast w pucharach przygotowałam mocny napar kawy z ekspresu i pianka jest jaśniejsza i nieco mniej intensywna w smaku, ale wyczuwalny jest smak kawy. Obie wersje bardzo smaczne. Warto przygotować obie i wybrać, która wersja bardziej nam odpowiada smakowo pod względem intensywności.

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.

Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne.


Składniki na fit piankę kawową (1 porcja):

  • 200 g serka typu skandynawskiego Kvarg o smaku waniliowym
  • 10 g kawy rozpuszczalnej + 150 ml gorącej wody lub 150 ml mocnej kawy z ekspresu
  • 5 g żelatyny + 50 ml zimniej wody
  • opcjonalnie ok. 20 g erytrytolu (4 łyżeczki)


Jak przygotować fit piankę kawową:

Zaczynamy od przygotowania naparu kawy bez cukru – z ekspresu lub z kawy rozpuszczalnej.

Kawę dosładzamy erytrytolem do smaku.

Żelatynę zalewamy 50 ml zimnej wody i mieszamy chwilę, aby ją nieco rozpuścić, odstawiamy na ok. 2 minuty, aby spęczniała.

Żelatynę ponownie mieszamy i wlewamy do gorącej kawy, dokładnie całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Pamiętając, aby co jakiś czas zamieszać, aby żelatyna nie zastygła na dnie kubka.

Do kvargu waniliowego wlewamy wystudzoną kawę z żelatyną i miksujemy do czasu aż w masie utworzą się pęcherzyki powietrza i powstanie pianka – trwa to kilka minut, ok. 5-7 minut.

Masę przelewamy do dużej miseczki o pojemności ok. 1 litra i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Piankę kawową możemy podać ze świeżymi, sezonowymi owocami.

Smacznego!

Moja rada:

Kvarg można zastąpić jogurtem typu skandynawskiego Skyr.

******
kalorie (kcal): 172 kcal (1 porcja – całość)
białka (B): 24,2 g
tłuszcze (T): 0,0 g
węglowodany (W): 16,6 g  błonnik: 0,0 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Irish coffee - kawa po irlandzku

13-12-2016 

Wino grzane z mandarynkami

07-12-2016 

Ciasto pomarańczowo-imbirowe

03-12-2016 

Komentarze

  • brak komentarzy