Koreczki serowe
Koreczki serowe to kolejna propozycja na mini przekąskę, taką na jeden kęs.
Koreczki serowe to koreczki z trzech serów: sera żółtego gouda, z niebieską pleśnią i mini mozzarelli.
Przekąska ekspresowa, smaczna i ciekawa w smaku.
Oczywiście można wykorzystać inne ulubione gatunki serów, ale moim zdaniem to połączenie to petarda smaku.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na koreczki serowe (ok. 20 szt.):
- 100 g sera żółtego gouda
- 125 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
- 1 opakowanie (125 g) mini mozzarelli
- opcjonalnie papryka słodka wędzona
Jak przygotować koreczki serowe:
Ser żółty i z niebieską pleśnią kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm, a następnie za pomocą małego krążka lub nakrętki wycinamy kółka. Możemy także pokroić zwyczajnie w kostkę – sześciany.
Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy.
Przygotowujemy ok. 20 sztuk wykałaczek.
Zaczynamy składanie koreczków.
Można to zrobić na dwa sposoby, wybierzcie, który bardziej Wam odpowiada.
Pierwszy sposób. Trzymając w dłoni wykałaczkę nabijamy kolejno: mozzarellę, ser pleśniowy i ser żółty. Wykałaczka nie może wystawać poza ser, tak aby koreczek można było ustawić stabilnie na talerzu lub desce.
Drugi sposób. Na desce układamy kolejno w wieżyczkę: ser żółty, ser pleśniowy oraz kulkę mozzarelli i przebijamy wykałaczką przez wszystkie składniki, tak by koreczek stabilnie stał.
Opcjonalnie oprószamy papryką wędzoną.
Do czasu podania przechowujemy w lodówce, najlepiej w przykrywanym pojemniku lub nakryte folią spożywczą, aby składniki nie obsychały.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 51 kcal (1 koreczek)
białka (B): 3,6 g
tłuszcze (T): 4,0 g
węglowodany (W): 0,3 g błonnik: 0,0 g
******
Udostępnij na:
Komentarze