Tiramisu pomarańczowo-kawowe
Dzisiaj prosty i ekspresowy deser, ciasto bez pieczenia – tiramisu pomarańczowo-kawowe.
Tiramisu pomarańczowo-kawowe to zimowa wersja popularnego we Włoszech deseru, a w zasadzie a’la tiramisu, gdyż przygotowałam je bez jajek, a do mascarpone dodałam ricottę i kremówkę 36%.
Deser wyszedł pyszny, idealny, z pomarańczowym posmakiem, który nie wiedzie głównej nuty, a raczej gra drugie skrzypce.
Kolega mojego syna, z pochodzenia Włoch, który miał przyjemność spróbować mojej wersji tiramisu stwierdził, że dodatek pomarańczy bardzo fajnie pasuje, podkręca smak, w zasadzie robi dużą robotę, deser zyskał na smaku i śmiało może konkurować z oryginalną wersją.
Myślę, że to najlepsza rekomendacja dla tiramisu pomarańczowo-kawowego i mam ogromną nadzieję, że wypróbujcie tej wersji.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na tiramisu pomarańczowo-kawowe:
- 300 g podłużnych biszkoptów savoiardi lub lady fingers
- 500 g schłodzonego serka mascarpone
- 250 g schłodzonego serka ricotta
- 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- szczypta soli
- ok. 100 ml zimnej świeżo zaparzonej mocnej kawy
- 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 2 łyżki likieru pomarańczowego (można użyć mniej, więcej lub pominąć)
do przybrania:
- 2 łyżki kakao gorzkiego do oprószenia
- 2 łyżki startej gorzkiej czekolady
- odrobina otartej skórki z pomarańczy
- pomarańcza pokrojona na małe kawałki
Składniki na tiramisu pomarańczowo-kawowe:
Mascarpone, serek ricotta i śmietankę kremówkę najlepiej zostawić na noc w lodówce, wtedy będziemy mieli gwarancję, że produkty są bardzo dobrze schłodzone.
Przygotowujemy formę na deser o wym. 28×34 cm (forma ceramiczna lub blaszka, którą wykładamy papierem do pieczenia).
Zaparzamy mocną kawę, którą studzimy, a następnie przenosimy do lodówki do schłodzenia. Nie powinna to być gorąca kawa, gdyż biszkopty rozmiękną.
Do schłodzonej kawy dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy oraz opcjonalnie 1 łyżkę likieru pomarańczowego. Mieszamy i przelewamy do głębokiego talerza, co ułatwi nam szybkie namaczanie biszkoptów.
Bardzo dobrze schłodzone mascarpone przekładamy do dużej miski, dodajemy serek ricotta i śmietankę kremówkę.
Następnie dodajemy otartą skórkę z całej pomarańczy, szczyptę soli, cukier puder oraz cukier z wanilią.
Całość miksujemy na wysokich obrotach aż masa stanie się puszysta i gęsta – ok. 3-4 minut, ale uważając, aby masy nie miksować zbyt długo, gdyż może się zwarzyć.
Dolewamy opcjonalnie 1 łyżkę likieru pomarańczowego i chwilę miksujemy, tylko do połączenia składników.
Na dno formy układamy biszkopty, które zanurzamy króciutko w kawie z pomarańczą. Biszkopty zanurzamy w kawie po 1 sekundzie z jednej i drugiej strony i od razu układamy w formie ściśle, jeden przy drugim.
Na warstwę biszkoptów wykładamy połowę masy i wyrównujemy powierzchnię.
Na krem układamy drugą warstwę biszkoptów zanurzonych w kawie.
Na biszkopty wykładamy resztę kremu, wyrównujemy wierzch.
Formę przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem oprószamy kakao i startą gorzką czekoladą oraz skórką otartą z pomarańczy.
Kroimy na kawałki, układamy po małym kawałku pomarańczy i podajemy.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 359 kcal (1 z 12 porcji)
białka (B): 6,7 g
tłuszcze (T): 23,5 g
węglowodany (W): 29,6 g błonnik: 0,01 g
******
Udostępnij na:
Komentarze