Kotleciki z indyka w sosie pomidorowym z pesto
Dzisiaj pomysł na smaczny obiad – kotleciki z indyka w sosie pomidorowym z pesto.
Bardzo lubię włoską kuchnię i lubię przemycać składniki z tej kuchni do swoich dań.
Podczas robienia kotlecików, w sumie podczas gotowania już sosu wpadłam na pomysł, aby coś pokombinować ze smakami.
Akurat miałam w lodówce otwarty słoiczek zielonego pesto i pomyślałam czemu by nie?
Smaki połączyły się i bardzo fajnie razem współgrają, pomidory i pesto bardzo się lubią i powstało danie na włoską nutę.
Kotleciki w sosie pomidorowym z pesto można podać z makaronem, ryżem, kaszą, kluseczkami, pampuchami, z czeskimi knedlikami, ziemniakami czy z pieczywem.
Serdecznie Wam polecam!
Składniki na kotleciki z indyka w sosie pomidorowym z pesto (ok. 26 szt.):
kotleciki z indyka:
- 800 g mięsa mielonego z piersi indyka
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 jajko “M”
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżeczka majeranku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- mąka do obtoczenia
- 3 łyżki oleju do smażenia
- mleko do namoczenia kajzerki
sos pomidorowy z pesto:
- 700 g passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 łyżki zielonego pesto
- 1 łyżka erytrytolu lub cukru
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować kotleciki z indyka w sosie pomidorowym z pesto:
Zaczynamy od przygotowania kotlecików z indyka.
Kajzerkę namaczamy w mleku, a następnie odciskamy.
Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy całe jajko, dodajemy odciśniętą kajzerkę, startą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki i przyprawy.
Wyrabiamy dokładnie mięso z dodatkami aż uzyskamy gładką masę.
Z wyrobionego mięsa formujemy zwilżonymi dłońmi małe kotleciki, które następnie obtaczamy delikatnie w mące, otrzepując z jej nadmiaru.
Kotleciki smażymy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron aż się zarumienią.
Usmażone kotleciki zdejmujemy z patelni.
Przygotowujemy teraz sos pomidorowy.
Na tłuszcz po smażeniu kotlecików wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy, aż się zeszkli.
Dodajemy posiekany czosnek i smażymy dosłownie 30 sekund, a następnie wlewamy passatę, dodajemy 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu oraz erytrytol/cukier.
Całość dusimy przez około 10 minut, a następnie dodajemy z powrotem usmażone wcześniej kotleciki.
Przykrywamy pokrywką i potrawę dusimy na wolnym ogniu przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło.
Finalnie do sosu dodajemy pesto i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie słodzidłem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze
piękny przepis, spróbuję jutro na obiad
Bardzo smaczne, polecam!