Świąteczne czekoladki piernikowe

Święta coraz bliżej.

Pewnie niektórzy z Was nie mają pomysłu na świąteczny prezent, przychodzę więc z pomocą.

Moim pomysłem (bo nie ma tu co mówić o przepisie) na prezent są własnoręcznie wykonane czekoladki o smaku i zapachu piernika.

Bardzo proste do przygotowania, wystarczą tylko dwa składniki, silikonowa forma na czekoladki, ładne pudełeczko i papier do zapakowania Waszych czekoladek.

Składniki na świąteczne czekoladki piernikowe:

  • 100 g czekolady gorzkiej – u mnie 74% masy kakaowej
  • 2 łyżeczki domowej przyprawy piernikowej


Jak przygotować świąteczne czekoladki piernikowe:

Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do małego garnuszka, który ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą.

Rozpuszczamy czekoladę w tzw.”kąpieli wodnej”.

Dodajemy przyprawę piernikową, dokładnie mieszamy aż składniki się ładnie połączą.

Płynną czekoladę przelewamy do formy silikonowej na czekoladki lub np. do pojemniczka na kostki lodu jeśli nie posiadacie takiej formy.

Ostukujemy o blat stołu, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.

Odstawiamy do całkowitego wystudzenia i stężenia czekolady.

Gotowe czekoladki przekładamy do ozdobnego pudełeczka, wyłożonego papierem.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy