Kotlety à la pizzerina


Zapraszam Was na kotleta w bardzo wypasionej wersji, przygotowanego z farszem jak do pizzy.

Oczywiście dodatki możecie dostosować do własnych upodobań, a także podać z ketchupem, jako dodatkiem do klasycznej pizzy.

Taką wersję kotleta możecie podać na świąteczny stół, myślę, że w takiej formie przypadnie gościom do gustu.


Składniki na kotlety à la pizzerina:

  • 4 filety z piersi kurczaka lub kotlety ze schabu 
  • 1 mała papryka – ja użyłam po ok. 1/3 czerwonej, żółtej i zielonej
  • 1 średnia cebula
  • 150 g pieczarek
  • 120 g cukinii – ok. 1/3 szt.
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • sól, np. himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • słodka czerwona papryka
  • ostra czerwona papryka
  • żółty ser do posypania
  • mąka do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • 1 jajko
  • olej rzepakowy do smażenia


Jak przygotować kotlety à la pizzerina:

Kotlety rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.

Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej.

Smażymy z obu stron na złoty kolor. 

Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i odstawiamy.Cebulę kroimy w piórka i szklimy na 1-2 łyżkach oleju.

Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy aż pieczarki zwiędną i stracą jędrność.

Dodajemy kolorową paprykę pokrojoną w paseczki i smażymy aż stanie się miękka.

Dokładamy cukinię pokrojoną w półplasterki i smażymy aż stanie się szklista, ale będzie nadal jędrna.

Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.

Tak przygotowany farsz nakładamy na usmażone wcześniej kotlety, rozprowadzając równomiernie.

Posypujemy startym żółtym serem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Zapiekamy przez około 10-15 minut w temperaturze 180°C, aż ser się rozpuści i lekko zapiecze. 

Kotlety można po zapieczeniu polać ketchupem.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy