Kotlety brokułowe
Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na warzywne kotlety z brokuła.
Dodaję do nich także ziemniaki, doprawiam sporą ilością czosnku oraz solą i pieprzem, nic więcej – kilka prostych składników, a smak powala, naprawdę!
Bardzo proste, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Ostatnimi czasy to moje ulubione, więc podaję Wam przepis.
Składniki na kotlety brokułowe:
- 4 ziemniaki
- 1/2 brokuła (250 g)
- 2 białka jaja
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 ząbki czosnku
- sól himalajska lub morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- opcjonalnie szczypta chili
- olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować kotlety brokułowe:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy.
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze.
Wystudzone ziemniaki i brokuła rozgniatamy widelcem.
Dodajemy białka, bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie szczyptą chili.
Z masy formujemy kotlety (można ewentualnie obtoczyć w bułce tartej, ale nie jest to konieczne) i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze