Kotlety brokułowe

Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na warzywne kotlety z brokuła.

Dodaję do nich także ziemniaki, doprawiam sporą ilością czosnku oraz solą i pieprzem, nic więcej – kilka prostych składników, a smak powala, naprawdę!

Bardzo proste, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Ostatnimi czasy to moje ulubione, więc podaję Wam przepis.

Składniki na kotlety brokułowe:

  • 4 ziemniaki
  • 1/2 brokuła (250 g)
  • 2 białka jaja
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 ząbki czosnku
  • sól himalajska lub morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • opcjonalnie szczypta chili
  • olej rzepakowy do smażenia


Jak przygotować kotlety brokułowe:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy.

Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze.

Wystudzone ziemniaki i brokuła rozgniatamy widelcem.

Dodajemy białka, bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie szczyptą chili.

Z masy formujemy kotlety (można ewentualnie obtoczyć w bułce tartej, ale nie jest to konieczne) i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy