Kotlety jajeczne
Dzisiaj zapraszam na jarskie kotlety przygotowane z jaj ugotowanych na twardo z dodatkiem szczypiorku, odrobiną natki pietruszki i koperku, doprawionych szczyptą tymianku, oregano i chili.
Bardzo proste, szybkie do przyrządzenia, a przy tym naprawdę bardzo smaczne i tanie danie obiadowe.
To u mnie danie kryzysowe, kiedy nie mam czasu czy składników na przygotowanie bardziej wykwintnego obiadu, a jajka zawsze w lodówce mam.
Kotleciki można podać, np. z bukietem warzyw, wszelkiego rodzaju surówkami, z kaszą, ryżem czy ziemniakami purée, a także z pieczywem.
Składniki na kotlety jajeczne:
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 2 surowe jajka
- 4 łyżki bułki tartej + do panierowania
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka soli morskiej
- pieprz kolorowy świeżo mielony
- 2 szczypty chili
- szczypta kurkumy (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki oregano
- olej do smażenia, np. rzepakowy
Jak przygotować kotlety jajeczne:
Ugotowane na twardo i wystudzone jajka obieramy i siekamy nożem lub ścieramy na dużych oczkach tarki.
Dodajemy surowe jajka, bułkę tartą, posiekany szczypiorek, koperek, natkę pietruszki, kurkumę i doprawiamy solą, pieprzem, chili i ziołami.
Mieszamy aż składniki się połączą.
Łyżką nabieramy porcje masy i formujemy kotlety, które w dalszej kolejności panierujemy w bułce tartej.
Kotlety jajeczne smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze