Tarta z ziemniakami, szpinakiem i mozzarellą
Tarta z ziemniakami, szpinakiem i mozzarellą to bardzo smaczna i tania w przygotowaniu tarta w wersji warzywnej, bezmięsnej.
Spód tarty stanowi wytrawne kruche ciasto z mąki pełnoziarnistej i orkiszowej jasnej, które dodatkowo “odchudziłam”, aby nieco zmniejszyć kaloryczność dania poprzez zmniejszenie ilości masła, a zastąpienie go jogurtem greckim.
Tarta jest zalana pysznym sosem na bazie jogurtu greckiego i jajek, doprawionego czosnkiem niedźwiedzim oraz świeżo startą galką muszkatołową.
Tarta wyszła bardzo smaczna, tak smaczna, że nawet moi mięsożerni bardzo się nią zajadali.
Składniki na tartę z ziemniakami, szpinakiem i mozzarellą:
spód:
- 125 g mąki pełnoziarnistej pszennej
- 125 g mąki orkiszowej jasnej
- 80 g jogurtu greckiego
- 1 jajko
- 30 g zimnego masła
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
farsz:
- 300 g ziemniaków (ok. 5 małych sztuk) – waga po obraniu
- 200 g szpinaku baby
- 2 jajka
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 cebula
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 1/2 kulki mozzarelli light
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 łyżka oliwy
Jak przygotować tartę z ziemniakami, szpinakiem i mozzarellą:
Zaczynamy od przygotowania spodu tarty.
Obie mąki przesypujemy na stolnicę, dodajemy sól oraz czosnek niedźwiedzi i mieszamy.
Dodajemy zimne masło, wodę, jajko oraz jogurt grecki i szybko zagniatamy kruchy spód.
Ciasto wałkujemy i wylepiamy nim blaszkę (Ø 28 cm), nakłuwamy widelcem, a następnie schładzamy w lodówce przez około 30 minut.
Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i podpiekamy przez około 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy farsz do tarty.
Ziemniaki obieramy, myjemy dokładnie, a następnie gotujemy prawie do miękkości, studzimy i kroimy w plastry.
Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy i szklimy cebulę pokrojoną w piórka lub kostkę.
W kolejnym kroku do zeszklonej cebuli dodajemy umyty i osuszony szpinak i przesmażamy do czasu aż zwiędnie i zmniejszy objętość, a następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiamy do przestudzenia i przekładamy na podpieczony spód.
W osobnym naczyniu przygotowujemy sos.
Jogurt łączymy z jajkami i czosnkiem niedźwiedzim, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Tak przygotowanym sosem zalewamy tartę, a na wierzchu układamy pokrojoną w kostkę mozzarellę.
Tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i pieczemy przez około 30-35 minut aż się sos zetnie, a wierzch zapiecze.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 526 kcal (1/4 porcji)
białka (B): 20,8 g
tłuszcze (T): 22,5 g
węglowodany (W): 57,4 g
******
Udostępnij na:
Komentarze