Pasta kanapkowa z warzyw z rosołu
Pasta kanapkowa z warzyw z rosołu to racjonalne wykorzystanie “pozostałości” z rosołu, których przeważnie nikt nie chce zjeść, a przecież szkoda wyrzucić i nie wykorzystać w duchu “zero waste”.
Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, tania, smaczna, dietetyczna, lekkostrawna, zdrowa i bogata w błonnik roślinny.
Składniki na pastę kanapkową z warzyw z rosołu:
- warzywa z rosołu (u mnie 3 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera, kawałek pora i opieczona cebula)
- 3 solidne łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka czerwonej czubrycy
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 łyżka oleju
Jak przygotować pastę kanapkową z warzyw z rosołu:
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na łyżce oleju, na sekundę przed końcem smażenia dorzucamy posiekany czosnek, odstawiamy do przestudzenia.
Ugotowane warzywa z rosołu i zeszkloną cebulę z czosnkiem miksujemy na gładką pastę, a następnie dodajemy przyprawy i jeszcze chwilkę miksujemy lub mieszamy łyżką.
Odstawiamy do lodówki, aby smaki się “przegryzły”.
Przechowujemy w lodówce ok. 5-7 dni.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze