Kotlety jajeczne


Dzisiaj zapraszam na jarskie kotlety przygotowane z jaj ugotowanych na twardo z dodatkiem szczypiorku, odrobiną natki pietruszki i koperku, doprawionych szczyptą tymianku, oregano i chili.

Bardzo proste, szybkie do przyrządzenia, a przy tym naprawdę bardzo smaczne i tanie danie obiadowe.

To u mnie danie kryzysowe, kiedy nie mam czasu czy składników na przygotowanie bardziej wykwintnego obiadu, a jajka zawsze w lodówce mam.

Kotleciki można podać, np. z bukietem warzyw, wszelkiego rodzaju surówkami, z kaszą, ryżem czy ziemniakami purée, a także z pieczywem.


Składniki na kotlety jajeczne:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 surowe jajka
  • 4 łyżki bułki tartej + do panierowania
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • 2 szczypty chili
  • szczypta kurkumy (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki oregano 
  • olej do smażenia, np. rzepakowy


Jak przygotować kotlety jajeczne:

Ugotowane na twardo i wystudzone jajka obieramy i siekamy nożem lub ścieramy na dużych oczkach tarki.

Dodajemy surowe jajka, bułkę tartą, posiekany szczypiorek, koperek, natkę pietruszki, kurkumę i doprawiamy solą, pieprzem, chili i ziołami.

Mieszamy aż składniki się połączą.

Łyżką nabieramy porcje masy i formujemy kotlety, które w dalszej kolejności panierujemy w bułce tartej.

Kotlety jajeczne smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy