Kotlety mielone z indyka
Kotlety mielone z indyka to propozycja na pyszny, rodzinny obiad. Smakują każdemu, dorosłym, dzieciom, a także wybrednym.
Kotlety mielone z piersi indyka to zdrowsza wersja klasycznych mielonych wieprzowych czy wieprzowo-wołowych.
Przede wszystkim są delikatniejsze w smaku i chudsze, bo zawierają o wiele mniej tłuszczu – do 2 %, zawierają sporą ilość pełnowartościowego białka – kotlet o wadze ok. 100 g to około 17 g białka, i są niskowęglowodanowe.
Idealne na diecie proteinowej, ketogenicznej i low carb.
Dla dodatkowego odchudzenia kotletów nie dodaję namoczonej w mleku kajzerki, a mimo to kotlety wychodzą smaczne i soczyste.
Kotlety mielone z indyka możemy podać z ziemniakami w każdej formie, surówkami, z warzywami z wody lub gotowanymi na parze.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na kotlety mielone z indyka (10 szt. o wadze ok. 100 g):
- 800 g mięsa mielonego z piersi indyka (można samodzielnie zmielić mięso, poprosić sprzedawcę o zmielenie lub kupić gotowe)
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku
- 2 ząbki czosnku lub 1/2 łyżeczki czosnku suszonego
- 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
- bułka tarta do panierowania – ok. 3 łyżek
- olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować kotlety mielone z indyka:
Do miski przekładamy mielone mięso z piersi indyka, wbijamy jajka, dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę oraz przyprawy.
Całość wyrabiamy dłonią na jednolitą i gładką masę przez przynajmniej 5 minut.
Odstawiamy na około 30 minut do schłodzenia, będą się łatwiej formowały i nie kleiły do rąk.
Po tym czasie z masy formujemy kotlety, które następnie panierujemy w bułce tartej, otrzepując z jej nadmiaru.
Na patelni rozgrzewamy ok. 2-3 łyżek oleju.
Kotlety układamy na rozgrzanym tłuszczu i smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu można odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 158 kcal (1 kotlet)
białka (B): 16,9 g
tłuszcze (T): 5,7 g
węglowodany (W): 2,8 g
******
Udostępnij na:
Komentarze
Uwielbiam mielone z indyka, są takie delikatne!
To fakt, są pyszne!