Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, dynią i papryką
Zapiekanki świetnie się sprawdzają jesienią.
Są bardzo proste w przygotowaniu, smaczne, treściwe, rozgrzewające, dodające energii, a co ważne nie potrzeba do nich talentu kulinarnego, nasza wyobraźnia zdziałać może cuda. Poza tym możemy użyć do nich praktycznie wszystkiego, to co mamy akurat pod ręką, w szafce czy lodówce, to co lubimy i oczywiście resztek jedzenia.
Dzisiejsza zapiekanka jest na jesienną nutę, bo użyłam do niej dyni.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, dynią i papryką przygotowałam w duchu “zero waste”, aby wykorzystać resztki dyni i papryki, które czekały na przerobienie na coś smacznego.
Nie ma tu żadnej filozofii, prócz makaronu, mielonej wieprzowiny, dyni i papryki użyłam pomidorów krojonych z puszki, które są bogate w smaku, ziół suszonych, które podkręcają i wzbogacają smak oraz ser żółty, który “skleja” nasze składniki oraz oczywiście fajnie się ciągnie po zapieczeniu.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, dynią i papryką wyszła bardzo smaczna, nieco lżejsza od typowych zapiekanek, w których stosuje się sos beszamelowy, ale jest bardzo treściwa, bogata w smaku, można nakarmić nią przynajmniej 4 głodne osoby.
Zapraszam Was do przygotowania sezonowej zapiekanki makaronowej.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym, dynią i papryką:
- 500 g makaronu świderki
- 400 g mielonej wieprzowiny
- 200 g obranej dyni
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 200 g sera żółtego
- 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub 1/4 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- natka pietruszki do podania – opcjonalnie
Jak przygotować zapiekankę makaronową z mięsem mielonym, dynią i papryką:
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę.
Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek i przesmażamy przez kilka sekund, a następnie dodajemy mięso mielone i całość przesmażamy, cały czas mieszając i rozdrabniając mięso. Smażymy przez kilka minut, aż mięso straci surowość i zacznie się rumienić.
Dynię i czerwoną paprykę kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa i przesmażamy przez 3 minuty.
Następnie dodajemy pomidory z puszki, przyprawy i suszone zioła, mieszamy i dusimy przez 5 minut, aby sis nabrał smaku.
Gotowy sos mieszamy z ugotowanym makaronem, dodajemy 100 g startego żółtego sera i przekładamy do żaroodpornej formy do zapiekania.
Wierzch zapiekanki posypujemy resztą żółtego sera.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy przez 30 minut.
Gotową zapiekankę posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze