Ciasto Bounty

Zapraszam na kolejne pyszne ciasto wzorowane na popularnym batoniku tuż po cieście Milky Way.

Jest bardzo proste do przygotowania, idealne na niedzielne popołudnie. 

Delikatny kakaowy biszkopt z masą kokosową uwieńczony polewą czekoladową. Pycha!


Składniki na ciasto Bounty:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki
  • 4 łyżki kakao ciemnego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa kokosowa:

  • 300 g wiórków kokosowych
  • 750 ml mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 200 g masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej

Polewa czekoladowa:

  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki kakao ciemnego
  • 2 łyżki przegotowanej wody

Dodatkowo:

  • 1/2 szkl. niesłodzonej herbaty
  • ewentualnie ok. 50 ml malibu lub wódki


Jak przygotować ciasto Bounty

Białka ubijamy dosypując powoli cukier aż uzyskamy puszystą, białą pianę.

Dodajemy żółtka i dalej ubijamy.

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy, dodajemy do ubitej piany i delikatnie przy pomocy łyżki mieszamy z pianą.

Ciasto wylewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy (Ø 24 cm).

Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20 minut, do tzw. “suchego patyczka”.

Biszkopt odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowujemy masę kokosową.

Z 750 ml mleka odlewamy niecałą szklankę.

Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy wiórki kokosowe i chwilkę gotujemy cały czas mieszając by się nie przypaliło.

Wiórki odstawiamy na około 10 minut do napęcznienia.

Po tym czasie ponownie stawiamy wiórki na ogień i podgrzewamy.

Do odlanej niecałej szklanki mleka dodajemy obie mąki i dokładnie mieszamy by nie było grudek.

Mleko z mąką wlewamy do podgrzanych wiórków kokosowych i mieszamy aż powstanie gęsta masa, budyniowa.

Odstawiamy do wystudzenia.

Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, a następnie nie przerywając ucierania dodajemy po trochu wystudzoną masę kokosową.

Przygotowujemy polewę czekoladową.

Masło rozpuszczamy w rondelku.

Zestawiamy z ognia, dodajemy kakao i cukier puder i cały czas mieszamy aż składniki połączą się.

Następnie dodajemy przegotowaną wodę i jeszcze raz mieszamy aż polewa będzie gładka i błyszcząca.

Studzimy.

Wystudzony biszkopt delikatnie nasączamy herbatą lub herbatą z alkoholem, a następnie wykładamy masę kokosową.

Ostudzoną polewą czekoladową dekorujemy wierzch ciasta i odstawiamy do lodówki do schłodzenia i stężenia masy.

Smacznego! 

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • Zdjęcie profiloweMałgorzata | 22-09-2020

    Super ciasto, super przepis

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 22-09-2020

    Bardzo dziękuję za miły komentarz 🙂
    Pozdrawiam!

  • Zdjęcie profiloweJerzy | 22-09-2020

    na pewno sprobuje chce zaskoczyc swoja zone pozdrawiam

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 22-09-2020

    Na pewno Pan zaskoczy żonę, czego życzę z całego serca 🙂
    Wszystkiego dobrego!

  • Zdjęcie profiloweAga | 29-09-2020

    Jaki wysoki wychodzi biszkopt? Da się go podzielić na dwa blaty?
    Jakby w gramach mogłabym prosić podanie składników

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 30-09-2020

    Biszkopt jak widać na zdjęciu nie jest za wysoki, nie nadaje się na dwa blaty, chyba, że z podwójnej ilości składników 🙂

  • Zdjęcie profiloweBeata | 18-10-2020

    Czy dajemy tylko pół szklanki mąki

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 18-10-2020

    tak, pół szkl.mąki, to biszkopt, ciasto ma być lekkie 🙂

  • Zdjęcie profiloweRafał | 03-03-2021

    Dobrze, że tylko pół szklanki mąki, ciasto ma fajną konsystencje

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 05-03-2021

    Cieszę się! 😉