Krem czekoladowy daktylowo-orzechowy
Krem czekoladowy daktylowo-orzechowy to substytut znanego kremu Nutella, oczywiście przygotowany w zdrowszej wersji bez cukru, oleju palmowego i innych niezdrowych składników.
Krem czekoladowy daktylowo-orzechowy idealnie sprawdza się do przekładania wafli, do smarowania pieczywa, jako krem do ciastek lub po prostu do wyjadania łyżeczką ze słoika.
Jest bardzo prosty do przygotowania, z kilku składników i dosłownie w kilkadziesiąt sekund.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na krem czekoladowy daktylowo-orzechowy:
- 150 g suszonych daktyli
- 100 g orzechów laskowych
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- duża szczypta cynamonu
- szczypta soli himalajskiej
- 1 łyżeczka miodu
Jak przygotować krem czekoladowy daktylowo-orzechowy:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Namoczone daktyle odsączamy z wody.
Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni aż zaczną lekko brązowieć, a następnie przekładamy do czystej ściereczki i ocierając o siebie zdejmujemy skórkę.
Orzechy przekładamy do malaksera i miksujemy bardzo drobno, do czasu aż zaczną przypominać mokry piasek.
Do zmiksowanych orzechów dodajemy wcześniej namoczone daktyle, kakao, cynamon, sól oraz miód, a następnie miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
Krem przekładamy do czystego słoiczka i przechowujemy w lodówce przez około 7 dni.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze