Fit galette z brzoskwiniami
Fit galette z brzoskwiniami to nic innego jak tarta w rustykalnej wersji, bo przygotowana bez specjalnej formy. Owoce układamy na rozwałkowanym cieście, a boki zakładamy do środka, tworząc tartę.
Taka tarta jest nieregularna, nieidealna, ale w tym jej cały urok.
Tartę przygotowałam w zdrowszej wersji z mąki orkiszowej pełnoziarnistej, bez jajek i cukru.
Fit galette z brzoskwiniami przygotowuję od kilku lat i za każdym razem wychodzi bardzo smaczna, kruchutka i bardzo aromatyczna.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na fit galette z brzoskwiniami:
kruche ciasto:
- 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- szczypta soli himalajskiej
- 100 g oleju kokosowego – używam nierafinowanego
- 4 łyżki erytrytolu (lub np. ksylitolu)
- 5 łyżek zimnej wody
nadzienie:
- 4 brzoskwinie
- 2 łyżki erytrytolu (lub np. ksylitolu)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi)
Jak przygotować fit galette z brzoskwiniami:
Mąkę orkiszową, sól, erytrytol, stały olej kokosowy (nierozpuszczony) i zimną wodę szybko zagniatamy na kruche ciasto, a następnie zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez około 30-40 minut.
Umyte brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki lub w plastry, a następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, erytrytol i cynamon, mieszamy tak, by brzoskwinie były nimi pokryte.
Schłodzone ciasto chwilkę zagniatamy, aby stało się elastyczne i cienko rozwałkowujemy. Układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Na środek rozwałkowanego ciasta układamy brzoskwinie, np. tak jak ja w rozetkę, pozostawiając wolne brzegi (ok. 4-5 cm).
Brzegi ciasta zakładamy niedbale do środka.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez około 35-40 minut.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 193 kcal (1 porcja z 10)
białka (B): 3,4g
tłuszcze (T): 10,6 g
węglowodany (W): 20,4 g
******
Udostępnij na:
Komentarze