Czekoladowa rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i malinami
Zapraszam do słodkiej kawiarenki na przepyszną czekoladową roladę z bitą śmietaną i malinami.
Taka rolada to doskonały pomysł na zakończenie letniego sezonu, bo owoce sezonowe już się kończą i wchodzą w ich miejsce jesienne owoce, np. śliwki, jabłka, gruszki czy figi.
Rolada nie dość, że prezentuje się wybornie to oczywiście bosko smakuje.
Roladę przygotowałam z biszkoptu kakaowego, którą przełożyłam bitą śmietaną z malinami, a całość polałam przepysznym ganaszem czekoladowym.
Na sam widok ślinka cieknie, więc spieszcie się z przygotowaniem tej rolady!
Zapraszam po przepis na czekoladową roladę z bitą śmietaną i malinami 😉
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na czekoladową roladę biszkoptową z bitą śmietaną i malinami:
biszkopt kakaowy:
- 6 jajek
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 100 g drobnego cukru
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
masa śmietanowo – malinowa:
- 250 g świeżych malin + kilka malin do przybrania
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 1 cukier wanilinowy lub 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią – przepis
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
ganache czekoladowy:
- 100 g czekolady gorzkiej min. 74% zawartości kakao
- 100 g śmietanki kremówki 30%
- 25 g miękkiego masła
Jak przygotować czekoladową roladę biszkoptową z bitą śmietaną i malinami:
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu do rolady.
Składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy partiami cukier, łyżka po łyżce.
Gdy piana będzie sztywna, puszysta i lśniąca dodajemy po jednym żółtku i delikatnie miksujemy na wolnych obrotach lub mieszamy łyżką.
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez sitko, a następnie dodajemy stopniowo do piany z żółtkami i bardzo delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki, aby piana nie opadła.
Ciasto wylewamy na dużą blachę z piekarnika (u mnie wym. 33×40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy wierzch.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez 10 minut.
Natychmiast po upieczeniu biszkopt przekładamy na czystą ściereczkę papierem do góry, a następnie ściągamy papier i zwijamy jeszcze ciepły wraz ze ściereczką w rulon i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie przygotowujemy masę śmietanową z malinami.
Żelatynę zalewamy ok. 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia.
Następnie żelatynę rozpuszczamy, np. w mikrofalówce lub stawiając w garnuszku z gorącą wodą. Odstawiamy do wystudzenia.
Umyte i osuszone maliny rozgniatamy widelcem i odstawiamy.
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy, a gdy będzie prawie sztywna dodajemy cukier wanilinowy i cukier puder.
Rozpuszczoną żelatynę zaharyowujemy 2 łyżkami ubitej śmietany i wlewamy cienką strużką do masy śmietanowej.
Dodajemy połowę rozgniecionych malin i krótko mieszamy.
Wystudzony biszkopt rozwijamy i smarujemy resztą rozgniecionych malin, a następnie nakładamy masę śmietanową z malinami i zwijamy z powrotem w roladę.
Roladę zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez całą noc.
Przystępujemy do przygotowania ganache czekoladowego.
Do rondelka o grubym dnie wlewamy śmietankę i podgrzewamy.
Gdy tylko śmietanka zacznie lekko wrzeć od razu zdejmujemy ją z ognia.
Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy do czasu aż się rozpuści.
Gdy czekolada dobrze się rozpuści, a masa zgęstnieje, dodajemy masło, nie przerywając mieszania.
Przestudzoną polewę czekoladową rozsmarowujemy na cieście i przybieramy świeżymi malinami i listkami mięty.
Roladę przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze