Krem czekoladowy daktylowo-orzechowy

Krem czekoladowy daktylowo-orzechowy to substytut znanego kremu Nutella, oczywiście przygotowany w zdrowszej wersji bez cukru, oleju palmowego i innych niezdrowych składników.

Krem czekoladowy daktylowo-orzechowy idealnie sprawdza się do przekładania wafli, do smarowania pieczywa, jako krem do ciastek lub po prostu do wyjadania łyżeczką ze słoika.

Jest bardzo prosty do przygotowania, z kilku składników i dosłownie w kilkadziesiąt sekund.


Składniki na krem czekoladowy daktylowo-orzechowy:

  • 150 g suszonych daktyli
  • 100 g orzechów laskowych
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • duża szczypta cynamonu
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka miodu


Jak przygotować krem czekoladowy daktylowo-orzechowy:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Namoczone daktyle odsączamy z wody.

Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni aż zaczną lekko brązowieć, a następnie przekładamy do czystej ściereczki i ocierając o siebie zdejmujemy skórkę.

Orzechy przekładamy do malaksera i miksujemy bardzo drobno, do czasu aż zaczną przypominać mokry piasek.

Do zmiksowanych orzechów dodajemy wcześniej namoczone daktyle, kakao, cynamon, sól oraz miód, a następnie miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.

Krem przekładamy do czystego słoiczka i przechowujemy w lodówce przez około 7 dni.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy