Pasta makrelowa
Dzisiaj ponownie kuchnia retro – z czasów PRL.
Ostatnio lubię wracać do przepisów sprzed lat, kiedy to byłam małym dzieckiem, a smaki dzieciństwa zapadają nam w pamięci na zawsze!
Potrawy z tamtych czasów były proste, przygotowywane z dostępnych, sezonowych produktów i oczywiście z tego, co było można dostać w sklepach.
Kuchnia kryzysowa nie musi być “biedna”, bo w prostocie jest siła!
Dzisiaj na stoły wjeżdża pasta makrelowa, przez niektórych nazywana także masełkiem rybnym.
Przepyszna pasta kanapkowa o charakterystycznym pomarańczowym kolorze, przygotowana tylko z 3 składników.
Taką pastę uwielbiałam jako dziecko, była dostępna w każdej centrali rybnej, teraz już takich sklepów rybnych nie ma, bynajmniej w moim mieście chyba już wszystkie “wyginęły”.
Składniki na pastę makrelową:
- 1 makrela wędzona (u mnie 285 g po obraniu)
- 2 łyżki masła (30 g)
- 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego (50-55 g)
- opcjonalnie sól i pieprz do smaku
Jak przygotować pastę makrelową:
Makrelę obieramy ze skóry, oczyszczamy dokładnie z ości.
Dodajemy miękkie masło oraz koncentrat pomidorowy i blendujemy do uzyskania gładkiej pasty.
Finalnie możemy doprawić do smaku solą i pieprzem.
Voila!
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 102 kcal (1 porcja z 10 – u mnie 37 g)
białka (B): 5,7 g
tłuszcze (T): 8,2 g
węglowodany (W): 1,3 g
******
Udostępnij na:
Komentarze