Kurczak pieczony z marchewką
Kurczak, czyli to co tygryski lubią najbardziej, bo dobry kurczak nigdy nie jest zły!
A gdy dodamy do kurczaka marchewkę to mamy super pełnowartościowy obiad gotowy!
Danie proste, łatwe i przyjemne! Samo się piecze, do nas należy tylko przyprawienie kurczaka i marchewki, wpakowanie do worka/rękawa do pieczenia, a następnie do piekarnika i mamy czas dla siebie!
Czyż gotowanie nie jest przyjemne?
Dodam tylko, że marchewka smakuje bosko, więc Wasze dzieciaki będą się nią zajadały!
Składniki na kurczaka pieczonego z marchewką:
- 1 kg podudzi z kurczaka
- 6 dużych marchewek
- 4 ząbki czosnku
marynata:
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
- 3 łyżki oliwy
Jak przygotować kurczaka pieczonego z marchewką:
Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy i ściągamy skórę (można zostawić skórę).
Marchewki obieramy, myjemy i kroimy ukośnie na mniejsze kawałki.
Składniki na marynatę łączymy ze sobą, mieszamy dokładnie z oliwą.
Podudzia i marchewkę przekładamy do rękawa/worka do pieczenia, dodajemy przekrojone na pół ząbki czosnku i wlewamy marynatę, którą dokładnie pokrywamy mięso i marchewki.
Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny do zamarynowania.
Zamarynowane mięso z marchewką wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i pieczemy przez około 60 minut.
Na około 5 minut przed końcem pieczenia worek otwieramy/rękaw nacinamy, by mięso się ładnie zarumieniło.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze