Chleb orkiszowy z czosnkiem
Chleb orkiszowy z czosnkiem to bardzo prosty i szybki sposób na świeże, domowe pieczywo.
Chleb wychodzi przepyszny, aromatyczny o miękkim miękiszu podobnym nieco do chleba tostowego.
Dość długo zachowuje świeżość.
Idealny na kanapki, tosty, grzanki i zapiekanki, np. z szynką i serem.
Składniki na chleb orkiszowy z czosnkiem:
- 5 szkl. mąki orkiszowej jasnej (można użyć zwykłej pszennej)
- 40 g świeżych drożdży
- 500 ml letniej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3 ząbki czosnku
Jak przygotować chleb orkiszowy z czosnkiem:
Drożdże rozkruszamy do kubeczka, dodajemy cukier i wlewamy około 1/2 szkl. letniej wody, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby zaczyn ruszył.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy.
Dolewamy podrośnięty zaczyn, olej i resztę wody, wyrabiamy ciasto przez kilka minut.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy do dwóch wyłożonych papierem do pieczenia podłużnych form keksowych (wym. 25×12 cm).
Czosnek kroimy w cienkie plasterki, które następnie wciskamy palcem w ciasto.
Dłonią lekko natłuszczoną olejem wyrównujemy wierzch chlebków.
Piekarnik nagrzewamy do 70°C (grzałka góra-dół) i wstawiamy ciasto do ponownego wyrośnięcia.
Po około 10 minutach, kiedy chleb podrośnie, zwiększamy temperaturę w piekarniku do 220°C i pieczemy przez około 20-25 minut do tzw. “suchego patyczka”, aż wierzch się lekko zarumieni.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze