Krokiety z pieczarkami i żółtym serem


Zapraszam na krokiety z pieczarkami i żółtym serem – pyszota!

Danie bardzo przez nas lubiane, które można przygotować w większej ilości, a nadmiar zamrozić i wyjąć kiedy nie mamy czasu na przygotowanie posiłku.

Krokiety są bardzo smaczne, nawet odsmażone świetnie smakują.

To danie nie tylko smaczne, ale bardzo sycące i tanie.


Składniki na krokiety z pieczarkami i żółtym serem (ok. 10 szt.):

ciasto naleśnikowe:

  • 2 szkl. mąki (u mnie 1:1 mąka pełnoziarnista pszenna i orkiszowa jasna)
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. wody
  • 2 jajka
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki oleju

farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 szkl. startego żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła

panierka:

  • mąka pszenna
  • 2 jajka
  • bułka tarta


Jak przygotować krokiety z pieczarkami i żółtym serem:

Mąkę przesiewany do miski, dodajemy sól i tymianek, dolewamy mleko oraz wodę, wbijamy jajka, dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta.

Ciasto naleśnikowe odstawiamy na około 30 minut.

Po tym czasie do ciasta dolewamy olej i mieszamy.

W czasie, gdy ciasto “odpoczywa” przygotowujemy farsz.

Na lekko rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło z dodatkiem oleju, a następnie dodajemy posiekaną cebulę i przesmażamy aż stanie się szklista.

Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekane pieczarki i smażymy aż zmniejszą objętość i stracą surowość.

Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, oregano, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Do przestudzonych pieczarek dodajemy posiekaną natkę pietruszki i ser żółty starty na dużych oczkach tarki.

Na suchej patelni smażymy cienkie naleśniki, które następnie układamy na talerzu jeden na drugim – dzięki temu będą miękkie i elastyczne, będą ładnie się składały.

Na każdy naleśnik nakładamy farsz pieczarkowy i składamy – najpierw zakładamy do środka boki, a następnie zwijamy.

Panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu z każdej strony na rumiano.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • Zdjęcie profiloweEdyta Maslany | 02-07-2021

    Jak wiele z tej strony, robiłam i polecam bardzo dobre w smaku

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 02-07-2021

    Dziękuję za skorzystanie z przepisu 😉