Kruche ciasteczka cappuccino
Pyszne i kruche maślane ciasteczka, do przygotowania których użyłam cappuccino waniliowego oraz mielonych migdałów.
Idealne do kawusi, szklaneczki zimnego mleka czy kubka herbaty.
Wychodzą przepyszne, maślane, kruche, z posmakiem cappuccino i migdałów.
Warto przygotować na święta, a zapakowane w ozdobny celofan można podarować bliskiej osobie zamiast czekoladowego mikołaja.
Składniki na kruche ciasteczka cappuccino:
- 280 g mąki pszennej (ja użyłam orkiszowej jasnej)
- 80 g migdałów mielonych (można zmielić w młynku)
- 4 łyżki cappuccino o smaku waniliowym
- 80 g cukru (ja użyłam erytrytolu)
- 2 żółtka
- 200 g zimnego masła
- cukier trzcinowy lub cukier kryształ do posypania
Jak przygotować kruche ciasteczka cappuccino:
Suche składniki mieszamy razem, tzn. przesianą mąkę, cukier, mielone migdały, cappuccino i formujemy kopczyk z dziurką na górze.
Dodajemy żółtka oraz zimne masło.
Całość siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy kruche ciasto.
Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-5 mm, nie za cienko i wycinamy kółka lub inne kształty ciastek.
Ciastka układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180°C.
Około 5-7 minut przed końcem pieczenia, ciastka posypujemy cukrem i pieczemy jeszcze chwilkę.
Upieczone na złoty kolor ciastka wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze