Kruche ciasteczka cappuccino


Pyszne i kruche maślane ciasteczka, do przygotowania których użyłam cappuccino waniliowego oraz mielonych migdałów.

Idealne do kawusi, szklaneczki zimnego mleka czy kubka herbaty.

Wychodzą przepyszne, maślane, kruche, z posmakiem cappuccino i migdałów.

Warto przygotować na święta, a zapakowane w ozdobny celofan można podarować bliskiej osobie zamiast czekoladowego mikołaja.


Składniki na kruche ciasteczka cappuccino:

  • 280 g mąki pszennej (ja użyłam orkiszowej jasnej)
  • 80 g migdałów mielonych (można zmielić w młynku)
  • 4 łyżki cappuccino o smaku waniliowym
  • 80 g cukru (ja użyłam erytrytolu)
  • 2 żółtka
  • 200 g zimnego masła
  • cukier trzcinowy lub cukier kryształ do posypania


Jak przygotować kruche ciasteczka cappuccino:

Suche składniki mieszamy razem, tzn. przesianą mąkę, cukier, mielone migdały, cappuccino i formujemy kopczyk z dziurką na górze.

Dodajemy żółtka oraz zimne masło.

Całość siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy kruche ciasto.

Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-5 mm, nie za cienko i wycinamy kółka lub inne kształty ciastek.

Ciastka układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180°C.

Około 5-7 minut przed końcem pieczenia, ciastka posypujemy cukrem i pieczemy jeszcze chwilkę.

Upieczone na złoty kolor ciastka wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy