Kruche ciastka bezglutenowe
Kruche ciastka bezglutenowe to propozycja na bardzo smaczne, szybkie i mega kruche ciastka bez pszenicy, na którą niektórzy mają nietolerancję.
Przygotowałam je na mieszance trzech bezglutenowych mąk: ryżowej, kukurydzianej i kokosowej.
Wyszły przesmaczne i bardzo kruchutkie!
Idealnie smakują ze szklaneczką zimnego mleka czy gorącą kawą/herbatą.
Polecam z całego serducha!
Składniki na kruche ciastka bezglutenowe:
- 150 g mąki ryżowej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki kokosowej
- 180 g miękkiego masła
- 125 g (2/3 szkl.) cukru trzcinowego
- 1 jajko
- opcjonalnie garść ulubionych orzechów do posypania + rozmącone jajko – u mnie nerkowce
Jak przygotować kruche ciastka bezglutenowe:
Wszystkie mąki mieszamy ze sobą.
Masło ucieramy na puch, dodając stopniowo cukier.
Do puszystej masy maślanej dodajemy, cały czas miksując, po łyżce mieszanki mąk.
Na koniec wbijamy całe jajko i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników.
Ciasto chwilę zagniatamy w kulę.
Z kuli odrywamy kawałki ciasta, toczymy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, a następnie spłaszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Jeżeli chcemy ciastka z orzechami to smarujemy je rozmąconym jajkiem i posypujemy posiekanymi orzechami.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i pieczemy przez około 10-12 minut do zarumienienia.
Po upieczeniu ciastka odkładamy na kratkę do wystudzenia.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze