Tarta z burakiem i fetą
Uwielbiam tarty wytrawne, bo to wdzięczny posiłek, który smakuje na ciepło, jak i na zimno, można także zabrać na lunch do pracy, a przy tym nie wymaga zbyt wielu pracy.
Tarty są proste w przygotowaniu i dlatego dość często je przygotowuję.
Uwielbiam także buraki i dlatego przygotowałam dwa w jednym, czyli tartę z burakami, do której dodałam także sera fetę, bo świetnie komponuje się z buraczkami.
Składniki na tartę z burakiem i fetą:
ciasto kruche:
- 150 g mąki owsianej
- 70 g mąki orkiszowej jasnej
- 60 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
- 5 łyżek zimnej wody
farsz:
- 300 g jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 100 g sera feta
- 3/4 łyżeczki soli himalajskiej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 małe buraki upieczone lub ugotowane
- świeże listki bazylii do dekoracji
Jak przygotować tartę z burakiem i fetą:
Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy sól, jajko, zimne masło i zimną wodę.
Całość siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy kruche ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30-60 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty (Ø 26-28 cm), lekko dociskając ciasto do wnętrza formy.
Ciasto nakłuwamy widelcem.
Wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy suchą fasolę/groch lub specjalne kulki do pieczenia (zapobiegnie to rośnięciu ciasta podczas pieczenia).
Spód podpiekamy w 180°C przez ok. 15 minut.
Przygotowujemy farsz do tarty.
W misce rozkłócamy jajka, dodajemy jogurt i mieszamy razem.
Doprawiamy suszonym tymiankiem, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Na podpieczony spód wylewamy masę jogurtowo-jajeczną, a następnie układamy pokrojone w plastry buraczki, a w wolne miejsca pomiędzy plastrami buraków wkładamy fetę pokrojoną w kosteczkę, resztą posypujemy wierzch tarty.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 minut – aż wierzch ładnie się zetnie i zarumieni.
Tartę podajemy przybraną listami świeżej bazylii.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze