Kruche ciasto z jabłkami i różową pianką
Kruche ciasto z jabłkami i różową pianką to przepyszne ciasto, podobne do pleśniaka, który uwielbiamy.
Kruche ciasto przygotowuję z mąki krupczatki, dzięki czemu ciasto wychodzi naprawdę kruchutkie, z niesamowitą teksturą.
Jabłek do tego ciasta nie trzeba przesmażać, starte na tarce o dużych oczkach wykładamy od razu na kruchy spód, doprawione oczywiście sporą ilością cynamonu, bez której, takie jest moje zdanie, nie ma porządnej szarlotki.
Na to wędruje różowa pianka z ubitych białek z dodatkiem czerwonego kisielu i kruszonka.
Tyle, a może aż tyle?
Ciasto polecam, wychodzi bardzo smaczne!
Składniki na kruche ciasto z jabłkami i różową pianką:
- 3 szkl. mąki krupczatki
- 1 szkl. cukru
- 200 g zimnego masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 łyżeczki cukru z wanilią lub opakowanie cukru wanilinowego
- 1 czerwony kisiel – u mnie wiśniowy
- 1,5 kg kwaśnych jabłek – u mnie szara reneta
- 2 łyżeczki cynamonu
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki bułki tartej
- szczypta soli
Jak przygotować kruche ciasto z jabłkami i różową pianką:
Żółtka jaj oddzielamy od białek.
Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, zimne masło, żółtka, 1/4 szkl. cukru.
Składniki siekamy nożem na kruszonkę, a następnie szybko zagniatamy kruche ciasto.
Zagniecione ciasto lepimy w kulkę, owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do zamrażalnika na 30 minut do schłodzenia.
W tym czasie jabłka obieramy, a następnie ścieramy na dużych oczkach tarki.
Do starych jabłek dodajemy cukier waniliowy, sok z cytryny oraz cynamon, mieszamy. Jeżeli jabłka są bardzo kwaśne można dodać cukru.
Po wyjściu ciasta z zamrażalnika dzielimy je na 3 równe części.
Dwie części ciasta wykładamy na dno formy (wym. 24×28 cm lub 25×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą).
Najprościej jest ciasto pokroić na plastry i wylepić dno blaszki.
Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy odrobiną bułki tartej, która wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek.
Na spód wykładamy starte jabłka z cynamonem.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie dodajemy po trochu cukier (3/4 szkl.) i ubijamy aż piana stanie się błyszcząca.
Na koniec dodajemy kisiel i chwilę miksujemy do połączenia składników.
Ubitą pianę wykładamy równomiernie na jabłka.
Na wierzch kruszymy trzecią część ciasta.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C (z funkcją pieczenia góra-dół) i pieczemy przez około 50 minut.
Po upieczeniu ciasto studzimy.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze
Fajne 😍😍
Dziękuję bardzo 🙂