Kruche ciasto z jabłkami i różową pianką


Kruche ciasto z jabłkami i różową pianką to przepyszne ciasto, podobne do pleśniaka, który uwielbiamy.

Kruche ciasto przygotowuję z mąki krupczatki, dzięki czemu ciasto wychodzi naprawdę kruchutkie, z niesamowitą teksturą.

Jabłek do tego ciasta nie trzeba przesmażać, starte na tarce o dużych oczkach wykładamy od razu na kruchy spód, doprawione oczywiście sporą ilością cynamonu, bez której, takie jest moje zdanie, nie ma porządnej szarlotki.

Na to wędruje różowa pianka z ubitych białek z dodatkiem czerwonego kisielu i kruszonka.

Tyle, a może aż tyle?

Ciasto polecam, wychodzi bardzo smaczne!


Składniki na kruche ciasto z jabłkami i różową pianką:

  • 3 szkl. mąki krupczatki
  • 1 szkl. cukru
  • 200 g zimnego masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżeczki cukru z wanilią lub opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 czerwony kisiel – u mnie wiśniowy
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek – u mnie szara reneta
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli


Jak przygotować kruche ciasto z jabłkami i różową pianką:

Żółtka jaj oddzielamy od białek.

Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, zimne masło, żółtka, 1/4 szkl. cukru.

Składniki siekamy nożem na kruszonkę, a następnie szybko zagniatamy kruche ciasto.

Zagniecione ciasto lepimy w kulkę, owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do zamrażalnika na 30 minut do schłodzenia.

W tym czasie jabłka obieramy, a następnie ścieramy na dużych oczkach tarki.

Do starych jabłek dodajemy cukier waniliowy, sok z cytryny oraz cynamon, mieszamy. Jeżeli jabłka są bardzo kwaśne można dodać cukru.

Po wyjściu ciasta z zamrażalnika dzielimy je na 3 równe części.

Dwie części ciasta wykładamy na dno formy (wym. 24×28 cm lub 25×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą).

Najprościej jest ciasto pokroić na plastry i wylepić dno blaszki.

Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy odrobiną bułki tartej, która wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek.

Na spód wykładamy starte jabłka z cynamonem.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie dodajemy po trochu cukier (3/4 szkl.) i ubijamy aż piana stanie się błyszcząca.

Na koniec dodajemy kisiel i chwilę miksujemy do połączenia składników.

Ubitą pianę wykładamy równomiernie na jabłka.

Na wierzch kruszymy trzecią część ciasta.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C (z funkcją pieczenia góra-dół) i pieczemy przez około 50 minut.

Po upieczeniu ciasto studzimy.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Ciasto Pawełek

29-12-2013 

Groch z kapustą

24-12-2013 

Pierogi z ciasta francuskiego z pieczarkami

19-12-2013 

Komentarze

  • Zdjęcie profiloweRozalia | 06-05-2021

    Fajne 😍😍

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 06-05-2021

    Dziękuję bardzo 🙂