Kruche ciasto z czereśniami, żurawinową pianką i płatkami migdałów


Kruche ciasto z czereśniami, żurawinową pianką i płatkami migdałów to kolejna propozycja na letnie ciasto.

Bardzo proste w wykonaniu ciasto, ale bardzo smaczne i oczywiście sezonowe, więc korzystamy z darów lata i spieszmy z jego upieczeniem.

Pierwszy raz piekłam to ciasto w 2012 r., a samo ciasto powstało pod wpływem impulsu, miałam tylko czereśnie, a za godzinę mieli być goście.

Ciasto wyszło wspaniałe, z chrupiącym wierzchem, pyszną pianką żurawinową i czereśniami.

Dla podkreślenia smaku, dla chrupkości i dekoracji użyłam płatków migdałów, które po upieczeniu zyskały orzechowy posmak.

Polecam!

Oto przepis:


Składniki na kruche ciasto z czereśniami, żurawinową pianką i płatkami migdałów:

kruche ciasto:

  • 2,5 szkl. mąki krupczatki
  • 180 g zimnego masła
  • 4 żółtka
  • 1/2 szkl. cukru – ja obecnie dodaję erytrytol
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego – opcjonalnie

żurawinowa pianka:

  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru – ja dodaję erytrytol
  • szczypta soli
  • kilka kropli soku z cytryny – opcjonalnie dla usztywnienia piany, ale wówczas piana nie będzie różowa!
  • 1 kisiel żurawinowy (ewentualnie wiśniowy lub cytrynowy)
  • 500 g wydrylowanych czereśni
  • 2-3 łyżki płatków migdałów


Jak przygotować kruche ciasto z czereśniami, żurawinową pianką i płatkami migdałów:

Mąkę krupczatkę mieszamy na stolnicy z proszkiem do pieczenia, dodajemy 1/2 szkl. cukru/erytrytolu, zimne masło oraz 4 żółtka.

Całość siekamy nożem do uzyskania kruszonki, a następnie szybko zagniatamy ciasto.

Gdyby ciasto za mało się kleiło, dodajemy łyżkę jogurty naturalnego.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

W tym czasie wydrylowane czereśnie zasypujemy 2 łyżkami kisielu żurawinowego, mieszamy dokładnie i odstawiamy.

Schodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części – ok. 3/4 i 1/4.

Tortownicę (Ø 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) i wyklejamy większą częścią ciasta – wyklejamy dno i boki mniej więcej do połowy rantu.

Przystępujemy do ubicia piany z białek.

Białka na piankę powinny być w temperaturze pokojowej (warto przygotować sobie je wcześniej, ok. 2 godzin, aby nabrały temperatury otoczenia).

Do białek dodajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijać na najmniejszych obrotach.

Kiedy białka się spienią, dodajemy sok z cytryny (pianka nie wyjdzie różowa, ale będzie miała nadal żurawinowy smak, jeżeli zaś pominiemy sok z cytryny pianka wyjdzie różowa, ale będzie mniej usztywniona) oraz po łyżce cukru, stopniowo, łyżka po łyżce, zwiększając obroty, aż uzyskamy białą i lśniącą sztywną pianę (bezę).

Do bezy dodajemy resztę kisielu żurawinowego i ponownie, ale krótko miksujemy, aby nie “przebić” piany, bo opadnie.

Przystępujemy do złożenia ciasta.

Na kruchy spód, którym wykleiliśmy tortownicę, przekładamy czereśnie z kisielem, na to ubitą pianę z białek i ścieramy resztę ciasta (1/4 części).

Całość posypujemy płatkami migdałów.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160°C z włączoną funkcją pieczenia góra-dół (bez termoobiegu) i pieczemy przez około 40 minut, aż wierzch się zezłoci.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy