Kruche ciasto z czereśniami, żurawinową pianką i płatkami migdałów
Kruche ciasto z czereśniami, żurawinową pianką i płatkami migdałów to kolejna propozycja na letnie ciasto.
Bardzo proste w wykonaniu ciasto, ale bardzo smaczne i oczywiście sezonowe, więc korzystamy z darów lata i spieszmy z jego upieczeniem.
Pierwszy raz piekłam to ciasto w 2012 r., a samo ciasto powstało pod wpływem impulsu, miałam tylko czereśnie, a za godzinę mieli być goście.
Ciasto wyszło wspaniałe, z chrupiącym wierzchem, pyszną pianką żurawinową i czereśniami.
Dla podkreślenia smaku, dla chrupkości i dekoracji użyłam płatków migdałów, które po upieczeniu zyskały orzechowy posmak.
Polecam!
Oto przepis:
Składniki na kruche ciasto z czereśniami, żurawinową pianką i płatkami migdałów:
kruche ciasto:
- 2,5 szkl. mąki krupczatki
- 180 g zimnego masła
- 4 żółtka
- 1/2 szkl. cukru – ja obecnie dodaję erytrytol
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka jogurtu naturalnego – opcjonalnie
żurawinowa pianka:
- 4 białka
- 4 łyżki cukru – ja dodaję erytrytol
- szczypta soli
- kilka kropli soku z cytryny – opcjonalnie dla usztywnienia piany, ale wówczas piana nie będzie różowa!
- 1 kisiel żurawinowy (ewentualnie wiśniowy lub cytrynowy)
- 500 g wydrylowanych czereśni
- 2-3 łyżki płatków migdałów
Jak przygotować kruche ciasto z czereśniami, żurawinową pianką i płatkami migdałów:
Mąkę krupczatkę mieszamy na stolnicy z proszkiem do pieczenia, dodajemy 1/2 szkl. cukru/erytrytolu, zimne masło oraz 4 żółtka.
Całość siekamy nożem do uzyskania kruszonki, a następnie szybko zagniatamy ciasto.
Gdyby ciasto za mało się kleiło, dodajemy łyżkę jogurty naturalnego.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie wydrylowane czereśnie zasypujemy 2 łyżkami kisielu żurawinowego, mieszamy dokładnie i odstawiamy.
Schodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części – ok. 3/4 i 1/4.
Tortownicę (Ø 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) i wyklejamy większą częścią ciasta – wyklejamy dno i boki mniej więcej do połowy rantu.
Przystępujemy do ubicia piany z białek.
Białka na piankę powinny być w temperaturze pokojowej (warto przygotować sobie je wcześniej, ok. 2 godzin, aby nabrały temperatury otoczenia).
Do białek dodajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijać na najmniejszych obrotach.
Kiedy białka się spienią, dodajemy sok z cytryny (pianka nie wyjdzie różowa, ale będzie miała nadal żurawinowy smak, jeżeli zaś pominiemy sok z cytryny pianka wyjdzie różowa, ale będzie mniej usztywniona) oraz po łyżce cukru, stopniowo, łyżka po łyżce, zwiększając obroty, aż uzyskamy białą i lśniącą sztywną pianę (bezę).
Do bezy dodajemy resztę kisielu żurawinowego i ponownie, ale krótko miksujemy, aby nie “przebić” piany, bo opadnie.
Przystępujemy do złożenia ciasta.
Na kruchy spód, którym wykleiliśmy tortownicę, przekładamy czereśnie z kisielem, na to ubitą pianę z białek i ścieramy resztę ciasta (1/4 części).
Całość posypujemy płatkami migdałów.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160°C z włączoną funkcją pieczenia góra-dół (bez termoobiegu) i pieczemy przez około 40 minut, aż wierzch się zezłoci.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze