Kurczak marynowany w jogurcie greckim i curry


Pyszny kurczak marynowany w jogurcie greckim i curry.

Doskonały na obiad, ciepłą kolację, na piknik; sprawdza się świetnie jako przekąska dla kibiców piłki nożnej czy innych sportów oglądanych przed telewizorem. Jest idealny na ciepło i na zimno.

Mięso w takiej marynacie jest delikatne, białe i soczyste.

Smakuje wyśmienicie, warto więc w taki sposób przygotować kurczaka.

Ja użyłam podudzi, ale może to być inna cześć kurczaka, np. skrzydełka lub cały kurczak podzielony na części.

Kurczaka marynowanego w jogurcie greckim i curry możemy podać z pieczywem, ryżem, kaszami, makaronem, ziemniakami z wody czy puree, a także z ziemniakami pieczonymi oraz przeróżnymi surówkami i warzywami z wody.


Składniki na kurczaka marynowanego w jogurcie greckim i curry:

  • 1 – 1,2 kg (10-12 szt.) podudzi z kurczaka
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1/3 łyżeczki harissy (lub ostrej papryki + szczypta kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego/z agawy


Jak przygotować kurczaka marynowanego w jogurcie greckim i curry:

Jogurt grecki przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz resztę składników; dokładnie mieszamy.

Do tak przygotowanej marynaty przekładamy kurczaka i dokładnie pokrywamy nią mięso.

Miskę przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Zamarynowanego kurczaka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na ruszcie.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180°C z termoobiegiem, aż mięso się zarumieni.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy