Kurczak marynowany w jogurcie greckim i curry
Pyszny kurczak marynowany w jogurcie greckim i curry.
Doskonały na obiad, ciepłą kolację, na piknik; sprawdza się świetnie jako przekąska dla kibiców piłki nożnej czy innych sportów oglądanych przed telewizorem. Jest idealny na ciepło i na zimno.
Mięso w takiej marynacie jest delikatne, białe i soczyste.
Smakuje wyśmienicie, warto więc w taki sposób przygotować kurczaka.
Ja użyłam podudzi, ale może to być inna cześć kurczaka, np. skrzydełka lub cały kurczak podzielony na części.
Kurczaka marynowanego w jogurcie greckim i curry możemy podać z pieczywem, ryżem, kaszami, makaronem, ziemniakami z wody czy puree, a także z ziemniakami pieczonymi oraz przeróżnymi surówkami i warzywami z wody.
Składniki na kurczaka marynowanego w jogurcie greckim i curry:
- 1 – 1,2 kg (10-12 szt.) podudzi z kurczaka
- 200 g jogurtu greckiego
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki curry
- 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 1/3 łyżeczki harissy (lub ostrej papryki + szczypta kminu rzymskiego)
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego/z agawy
Jak przygotować kurczaka marynowanego w jogurcie greckim i curry:
Jogurt grecki przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz resztę składników; dokładnie mieszamy.
Do tak przygotowanej marynaty przekładamy kurczaka i dokładnie pokrywamy nią mięso.
Miskę przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Zamarynowanego kurczaka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na ruszcie.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180°C z termoobiegiem, aż mięso się zarumieni.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze