Sernik puszysty z mlekiem w proszku
Serniki to chyba moje ulubione ciasta i pojawiają się u mnie podczas większych domowych imprez typu urodziny, a także obowiązkowo podczas świąt.
Sernik z mlekiem w proszku to sernik bardzo puszysty, delikatny i przepyszny w smaku, rozpływa się dosłownie w ustach.
Wychodzi płaski, wysoki, pięknie się prezentuje, ale aby taki nam wyszedł musimy postępować zgodnie ze wskazówkami.
Przede wszystkim pieczemy go w kąpieli wodnej, a po drugie studzimy w piekarniku aż do całkowitego wystudzenia.
Składniki na sernik puszysty z mlekiem w proszku:
spód:
- 100 g herbatników (petit buerre)
- 100 g masła
masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego 3-krotnie mielonego
- 1 szkl. cukru drobnego
- 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 opakowania (80 g) budyniu śmietankowego bez cukru
- 3/4 szkl. oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
- 1,5 szkl. mleka
- 1,5 szkl. pełnotłustego mleka w proszku (nie granulowane)
- 6 jajek
dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
Jak przygotować sernik puszysty z mlekiem w proszku:
Zaczynamy od przygotowania ciasteczkowego spodu.
Masło roztapiamy i studzimy.
Herbatniki rozdrabniamy na piasek – można to zrobić przekładając ciastka do torebki foliowej lub czystej ściereczki i uderzając wałkiem kruszymy lub rozdrabniamy w blenderze do uzyskania konsystencji piasku.
Pokruszone herbatniki łączymy z masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku, a następnie wykładamy na dno formy (wym. 24×28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy do formy wyrównując wierzch.
Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę do schłodzenia.
Przystępujemy do przygotowania masy serowej – wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Białka jajek oddzielamy od żółtek.
Same żółtka ucieramy, dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Ucieramy do czasu aż powstanie jasny i puszysty kogel mogel.
Cały czas ucierając dodajemy po łyżce twarogu, a następnie dodajemy proszek bydyniowy i ponownie miksujemy do połączenia składników.
Do masy serowej wlewamy olej i chwilę mieszamy, a następnie wlewamy mleko i ponownie mieszamy.
Na koniec dodajemy mleko w proszku i miksujemy na wolnych obrotach do czasu aż w masie nie będzie grudek mleka.
Otrzymana masa serowa będzie rzadka, taka powinna być.
W osobnym wysokim naczyniu ubijamy białka jajek na sztywną pianę.
Ubitą pianę łączymy z masą serową za pomocą szpatułki.
Masę serową wlewamy na wcześniej przygotowany spód z herbatników.
Wstawiamy do innej większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego wlewamy wrzącą wodę do około połowy wysokości formy z masą serową.
Całość wstawiamy do nagrzanego piernika do temperatury 180°C (z włączoną funkcją pieczenia góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy przez około 60 minut aż wierzch się dość mocno zarumieni.
Po upieczeniu studzimy w zamkniętym piekarniku przez około 30 minut, a następnie usuwamy kąpiel wodną, ponownie wstawiamy sernik do piekarnika i studzimy do całkowitego wystudzenia przy zamkniętych drzwiczkach.
Całkowicie wystudzony sernik wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze