Kurczak na ostro


Bardzo lubię kurczaka i lubię eksperymentować ze smakami.

Dzisiaj przychodzę z przepisem na kurczaka na ostro, do którego wykorzystałam udka, ponieważ często nie wiecie jak je przygotować, bo przeważnie po prostu je smażycie.

Aby kurczak przeszedł smakami i przyprawami odstawiam go na 24 godziny, ale jeżeli macie mniej czasu to odstawiamy przynajmniej na całą noc. 

Polecam, bowiem mięso wychodzi bardzo aromatyczne, soczyste i pełne smaku!

Dodam, że kurczaka można przygotować także na grillu, umieszczając go na tacce, aby grillowanie było bezpieczniejsze i zdrowsze.


Składniki na kurczaka na ostro:

  • 5 udek z kurczaka lub mięsa z udek bez skóry i kości
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 75 g miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki chili


Jak przygotować kurczaka na ostro:

Jeśli używamy całych udek to zdejmujemy skórę i usuwamy kości (trybujemy), a następnie każdy kawałek mięsa przekrawamy na pół.

Mięso nakłuwamy widelcem.

Wszystkie składniki marynaty dokładnie ucieramy z masłem, a następnie tak przygotowaną marynatą nacieramy kawałki kurczaka.

Miskę z mięsem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny do zamarynowania lub przynajmniej na całą noc.

Zamarynowane kawałki kurczaka układamy na blaszce lub na ruszcie z piekarnika, jeżeli taki posiadacie (ja przygotowałam na ruszcie) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez około 25 minut do zarumienienia.

Kurczaka można przygotować także na grillu i w tym celu kawałki kurczaka układamy na tacce, kiedy brykiet się żarzy i grillujemy po około 10 minut z każdej strony.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Zupa krem pomidorowy z pulpetami

02-02-2017 

Smoothie z płatkami jaglanymi

26-01-2017 

Barszcz ukraiński najprostszy

24-01-2017 

Komentarze

  • brak komentarzy