Kurczak pieczony z tymiankiem i cytryną
Pieczyste!
Tak, dzisiaj zapraszam na pieczonego kurczaka.
Świeży kurczak, kilka prostych składników i 90 minut potrzebujemy, aby przygotować bardzo dobrego pieczonego kurczaka.
Smaczny, soczysty i aromatyczny kurczak z cytryną i tymiankiem, może być doskonałym pomysłem na rodzinny niedzielny obiad.
Podczas pieczenia z kurczaka wypływają soki, które tworzą bardzo smaczny sos, który po upieczeniu możecie podać w sosjerce.
Właściwie przy pieczeniu kurczaka możemy upiec ziemniaki, które będą doskonałym dodatkiem, a przy okazji upieczemy dwie pieczenie przy jednym ogniu.
Czyż nie ekonomicznie?!
Zatem zapraszam po przepis ↓
Składniki na kurczaka pieczonego z tymiankiem i cytryną:
- kurczak – około 1,5 kg
- kilka gałązek świeżego tymianku lub łyżka suszonego
- 1 cytryna
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2 ząbki czosnku
Jak przygotować kurczaka pieczonego z tymiankiem i cytryną:
Kurczaka myjemy i osuszamy, bawełnianym sznurkiem obwiązujemy nóżki, aby podczas pieczenia kurczak zachował ładną formę.
Nacieramy solą i pieprzem, roztartym czosnkiem, tymiankiem (nacieramy również w środku).
Obkładamy plasterkami wyszorowanej cytryny, kilka plasterków wkładamy do środka i pod spód kurczaka.
Kurczaka układamy w żaroodpornej formie, przykrywamy pokrywką.
Wkładamy do delikatnie nagrzanego piekarnika, na środkową półkę.
Pieczemy przez około 90 minut w temperaturze 180°C.
Mniej więcej w połowie pieczenia zdejmujemy pokrywkę i pieczemy do czasu, aż się ładnie zarumieni z wierzchu, a skórka stanie się chrupiąca.
Jeśli zamierzacie podać kurczaka z pieczonymi ziemniakami, to właśnie w połowie pieczenia, ćwiartki ziemniaków przyprawione solą, pieprzem i roztartym ząbkiem czosnku, z odrobiną oleju rzepakowego, układamy na blaszce i wsuwamy na dolną półkę, pod kurczaka.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze