Kurczak w klementynkach
Zima nas nie opuszcza!
Zapraszam więc na danie, które Was rozgrzeje!
Dzisiaj bardzo prosty i szybki sposób na pysznego kurczaka.
Marynata do kurczaka jest mojego pomysłu, powstała spontanicznie i wyszła przepyszna.
Kurczak zamarynowany w niej wyszedł fantastyczny, z posmakiem klementynek i z niesamowitym charakterem.
Polecam!
Składniki na kurczaka w klementynkach:
- 1 kg kurczaka (ja użyłam podudzi)
marynata:
- 150 ml soku z klementynek (mandarynek) – ok. 4-5 sztuk
- 1 łyżka otartej skórki z klementynek (mandarynek)
- 1 papryczka chili
- 50 ml sosu sojowego
- 2 łyżki startego imbiru
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 płaska łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
- 2 łyżki oliwy
Jak przygotować kurczaka w klementynkach:
Kurczaka oczyszczamy, myjemy, osuszamy i porcjujemy.
Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy sok z klementynek (mandarynek), oliwę, sos sojowy, miód, dodajemy starty imbir, otartą skórkę z klementynek (mandarynek), posiekaną papryczkę chili, sól i tymianek, dokładnie mieszamy składniki.
Kurczaka dokładnie mieszamy z marynatą i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny, najlepiej na całą noc, aby kurczak przeszedł smakiem marynaty.
Zamarynowanego kurczaka układamy na ruszcie i pieczemy w piekarniku z funkcją grilla w temp. 200°C przez około 30 minut.
Kurczaka podczas pieczenia polewamy marynatą.
W sezonie letnim kurczaka grillujemy na grillu ogrodowym.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze