Kurczak w klementynkach

Zima nas nie opuszcza!

Zapraszam więc na danie, które Was rozgrzeje!

Dzisiaj bardzo prosty i szybki sposób na pysznego kurczaka.

Marynata do kurczaka jest mojego pomysłu, powstała spontanicznie i wyszła przepyszna.

Kurczak zamarynowany w niej wyszedł fantastyczny, z posmakiem klementynek i z niesamowitym charakterem.

Polecam!


Składniki na kurczaka w klementynkach:

  • 1 kg kurczaka (ja użyłam podudzi)

marynata:

  • 150 ml soku z klementynek (mandarynek) –  ok. 4-5 sztuk
  • 1 łyżka otartej skórki z klementynek (mandarynek)
  • 1 papryczka chili
  • 50 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 płaska łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
  • 2 łyżki oliwy


Jak przygotować kurczaka w klementynkach:

Kurczaka oczyszczamy, myjemy, osuszamy i porcjujemy.

Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy sok z klementynek (mandarynek), oliwę, sos sojowy, miód, dodajemy starty imbir, otartą skórkę z klementynek (mandarynek), posiekaną papryczkę chili, sól i tymianek, dokładnie mieszamy składniki.

Kurczaka dokładnie mieszamy z marynatą i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny, najlepiej na całą noc, aby kurczak przeszedł smakiem marynaty.

Zamarynowanego kurczaka układamy na ruszcie i pieczemy w piekarniku z funkcją grilla w temp. 200°C przez około 30 minut.

Kurczaka podczas pieczenia polewamy marynatą.

W sezonie letnim kurczaka grillujemy na grillu ogrodowym.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy