Kurczak z marynowanymi boczniakami, dynią piżmową i ciecierzycą
Kurczak z marynowanymi boczniakami, dynią piżmową i ciecierzycą to moja kolejna jesienna propozycja obiadowa.
Danie bardzo smaczne, proste i treściwe, a przy tym dobrze zbilansowane.
Potrawa idealna na diecie redukcyjnej, ale także na masie, gdyż jedna porcja zawiera ponad 28 g białka.
Sprawdza się świetnie nie tylko jako danie obiadowe, ale także jako danie imprezowe.
Można je spokojnie odgrzać, więc będzie także idealną propozycją na lunch do pracy.
Kurczaka z marynowanymi boczniakami, dynią piżmową i ciecierzycą możemy podać z różnymi dodatkami, np. ryżem, ziemniaki, różnymi kaszami, kluseczkami, np. kopytkami czy pieczywem.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na kurczaka z marynowanymi boczniakami, dynią piżmową i ciecierzycą (8 porcji):
- 8 podudzi z kurczaka bez skóry (ok. 1 kg)
- 500 g dyni piżmowej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 250 g boczniaków marynowanych – przepis poniżej ⤵️
- 200 g czerwonej papryki
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- 200 g napoju z orzechów nerkowych
- 1 czubata łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 1 czubata łyżeczka curry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 20 g mąki ryżowej
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
boczniaki marynowane:
- 250 g boczniaków
- 20 g sosu sojowego
- 20 g sosu Worcestershire
- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 2 szczypty pieprzu czarnego świeżo mielonego
Jak przygotować kurczaka z marynowanymi boczniakami, dynią i ciecierzycą:
Przygotowujeny marynatę do boczniaków.
W misce łączymy sos sojowy z Worcestershire, wędzoną papryką i pieprzem, mieszamy dokładnie.
Boczniaki kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy marynatą i odstawiamy na całą noc do zamarynowania.
Kolejnego dnia podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy i oprószamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kurczaka z każdej strony na rumiano.
W tym czasie kroimy dynię na kawałki, cebulę w piórka i paprykę w kostkę, czosnek drobno siekamy.
Do obsmażonego kurczaka dodajemy cebulę i chwilę przesmażamy aż się zeszkli.
Następnie dodajemy dynię oraz paprykę i przesmażamy około 3 minut.
Dodajemy posiekany czosnek i marynowane boczniaki z marynatą, przesmażamy przez około 2 minuty.
Wlewamy napój z nerkowców, dodajemy ciecierzycę, wędzoną paprykę i curry, przykrywamy pokrywką i dusimy około 20 minut.
Mąkę ryżową mieszamy z niewielką ilością wody i wlewamy do garnka z potrawą. Mieszamy i gotujemy przez około 3 minuty.
Finalnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Podajemy ze świeżymi ziołami.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 256 kcal (1 porcja)
białka (B): 28,2 g
tłuszcze (T): 7,1 g
węglowodany (W): 19,2 g błonnik: 3,92 g
******
Udostępnij na:
Komentarze