Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą
Zapiekanka ziemniaczana to sposób na szybki i sycący obiad dla głodnej rodziny, przy którym nie natrudzimy się, a będziemy zajadać się ze smakiem.
Ziemniaki możemy wcześniej ugotować lub wykorzystać z obiadu z dnia poprzedniego, które nam zostały.
To także sposób na wykorzystanie resztek kiełbas czy nawet wędlin.
Jednym słowem taka zapiekanka to idealny sposób na czyszczenie lodówki, a przy tym jest bardzo smaczna i sycąca.
Można ją odgrzewać i podać na drugi dzień, jeżeli coś nam zostanie.
Pycha!
Składniki na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulą:
- 1 kg ziemniaków – waga po obraniu
- 250-300 g kiełbasy podwędzanej lub innej, ewentualnie resztki wędlin
- 2 cebule
- 200 ml śmietanki 12%
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- 100 g sera żółtego
- 2 szczypty gałki muszkatołowej świeżo startej
- 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
- zioła prowansalskie
- 2 łyżki oleju
Jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulą:
Umyte ziemniaki gotujemy na wpół miękko, odcedzamy i studzimy.
Ziemniaki oraz kiełbasę kroimy w plastry, cebulę w piórka, czosnek posiekamylub przeciskamy przez praskę.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i szklimy cebulę, a następnie dodajemy posiekany czosnek i kiełbasę, przesmażamy razem przez chwilę.
Formę do zapiekania lub żaroodporną lekko smarujemy olejem.
Wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków, na to cebulę z kiełbasę.
Posypujemy odrobiną startego sera i oprószamy ziołami prowansalskimi.
Wykładamy drugą warstwę ziemniaków i kolejne składniki; ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki.
W misce rozmącamy jajka, dodajemy śmietankę i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Sos wylewamy równomiernie na ziemniaki.
Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 160°C z termoobiegiem (180°C bez termoobiegu) przez około 50 minut.
Przed końcem pieczenia posypujemy resztą startego sera i zapiekamy kilka minut, aby ser się rozpuścił i lekko zarumienił.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze