Kurczak ziołowy

Kurczak to zawsze dobry pomysł na smaczne danie obiadowe.

Ale żeby nie było nudno urozmaicam mięso na różne sposoby.

Dzisiaj przygotowałam kurczaka w ziołach, który wyszedł, miękki, soczysty, w chrupiącej i złocistej skórce – taką lubię!


Składniki na kurczaka ziołowego:

  • 6-8 udźców z kurczaka
  • 5 łyżek oleju
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki


Jak przygotować kurczaka ziołowego:

Do dużej miski wlewamy olej i dodajemy wszystkie zioła i przyprawy, dokładnie mieszamy, a następnie przekładamy do niej kawałki kurczaka, którego dokładnie nią pokrywamy.

Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy kurczaka na całą noc do lodówki, aby się zamarynował.

Następnego dnia kurczaka smażymy na suchej patelni grillowej lub zwykłej, zaczynając od strony ze skórką; początkowo możemy przykryć pokrywką, a pod koniec smażenia odkrywamy i smażymy do zrumienienia skórki.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Sałatka z kaszy gryczanej z grillowanym kurczakiem, pomidorami i świeżymi ziołami

16-05-2013 

Guacamole

14-05-2013 

Zielone szparagi z cytryną, oliwą i parmezanem

13-05-2013 

Komentarze

  • brak komentarzy