Sałatka śledziowa z selerem, ananasem i orzechami
Sałatka śledziowa z selerem, ananasem i orzechami to kolejna propozycja na świąteczne menu.
To sałatka idealna na wiele okazji. Można ją podać na Boże Narodzenie, na wieczerzę wigilijną, na Sylwestra, na Wielkanoc, na domowe i rodzinne imprezy, podczas postu, adwentu czy w ciągu roku.
Jest bardzo smaczna, łatwa i bardzo szybka w przygotowaniu.
Sałatka śledziowa prezentuje się bardzo smacznie i odświętnie, gdy podamy ją w ładny misce czy półmisku.
Do jej przygotowania potrzebujemy przede wszystkim śledzi solonych, seler konserwowy, ananasa z syropu i orzechów włoskich.
Dodatek orzechów sprawia, że sałatka zyskuje charakter, taki bardziej świąteczny, gdyż orzechy kojarzą się właśnie z Bożym Narodzeniem. Poza tym orzechy dodają fajny smak i sałatka już nie jest taka zwyczajna i jest bardziej chrupiąca.
Polecam, gdyż jest oryginalna i ciekawa w smaku; jest odskocznią od klasycznej sałatki ze śledziem.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na sałatkę śledziową z selerem, ananasem i orzechami:
- 6 filetów śledzi solonych, np. a la matjas
- 1 słoiczek selera konserwowego (słoiczek 340 g, 180 g po odsączeniu)
- 1 puszka ananasa w syropie (ok. 340 g) w plastrach lub w kawałkach
- garść orzechów włoskich (wyłuskanych)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- pieprz czarny świeżo mielony
dodatkowo:
Jak przygotować sałatkę śledziową z selerem, ananasem i orzechami:
Zaczynamy od przygotowania zalewy octowej do śledzi z tego przepisu.
Śledzie moczymy w zalewie przez 24 godziny.
Po tym czasie śledzie osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki – ok. 2-3 cm i przekładamy do dużej miski.
Selera i ananasa odsączamy z zalew i dodajemy do śledzi.
Jeżeli używamy ananasa w plastrach należy go pokroić na mniejsze kawałki.
Dodajemy lekko przesiekane orzechy włoskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, majonez oraz świeżo mielony pieprz do smaku.
Całość mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do przemacerowania.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 169 kcal (100 g)
białka (B): 8,9 g
tłuszcze (T): 11,8 g
węglowodany (W): 7,6 g
******
Udostępnij na:
Komentarze