Lekki deser jogurtowy z musem truskawkowym
Jesteście na diecie, a macie czasami ochotę na coś słodkiego? Mam na to radę!
Przygotowałam lekki deser na bazie jogurtu naturalnego, aromatyzowanego wanilią z dodatkiem musu truskawkowego.
Pyszny, lekki, efektowny i bardzo prosty w przygotowaniu deser, który idealny będzie podczas upalnych dni, wyjęty z lodówki orzeźwia i chłodzi.
Składniki na lekki deser jogurtowy z musem truskawkowym:
deser jogurtowy:
- 600 g jogurtu naturalnego – ja użyłam 400 g zwykłego jogurtu naturalnego+200 g jogurtu greckiego
- 1 laska wanilii
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 płaskie łyżki żelatyny
mus truskawkowy:
- 200 g truskawek
- 2 łyżki cukru
Jak przygotować lekki deser jogurtowy z musem truskawkowym:
Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy, np. wkładając do naczynia z gorącą wodą.
Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół i końcówką noża wyjmujemy ziarenka, dodajemy do jogurtu; dodajemy także cukier puder i miksujemy chwilkę, aby napowietrzyć – deser będzie jeszcze lżejszy (można użyć ręcznej trzepaczki).
Następnie wlewamy małym strumieniem rozpuszczoną żelatynę, nie przerywając miksowania.
Masę przelewamy do pucharków lub szklaneczek.
Schładzamy w lodówce przez około 60 minut.
Truskawki miksujemy z cukrem na gładkie purée i przed podaniem wykładamy na masę jogurtową.
Przybieramy świeżą truskawką.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze