Pieczarki z grilla
Sezon grillowy rozpoczął się już na dobre.
Oprócz grillowanych mięs czy ryb często podaję warzywa z grilla, do których czasami przygotowuję dipy czy sosy na bazie jogurtu czy majonezu.
Dzisiaj ekspresowy przepis na pyszne pieczarki z grilla.
Wystarczy oczyścić pieczarki, przygotować szybką marynatę, pieczarki posmarować przygotowaną marynatą i ułożyć na grillu – po około 5-6 minutach mamy pyszne wegetariańskie danie.
Składniki na pieczarki z grilla:
- 500 g pieczarek
- 7-8 łyżek oleju rzepakowego
- 2 małe ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- szczypta suszonych płatków chili – jak samemu zrobić pokazywałam tutaj
- świeży tymianek do przybrania
Jak przygotować pieczarki z grilla:
Pieczarki oczyszczamy, odcinamy końcówki trzonków.
Do miseczki wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chili, zioła oraz sól i pieprz do smaku, mieszamy marynatę i odstawiamy na około 10 minut.
Po tym czasie pieczarki smarujemy dość obficie marynatą od strony trzonków i układamy na grillu lub patelni grillowej trzonkami do dołu.
Grillujemy przez około 3 minuty, a następnie smarujemy kapelusze z wierzchu marynatą, odwracamy i grillujemy przez kolejne 2-3 minuty.
Podajemy przybrane świeżym tymiankiem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze