Tarta rustykalna z truskawkami
Dzisiaj kolejna propozycja z truskawkami ♥
Krucha tarta z truskawkami w rustykalnej odsłonie.
Bardzo prosta w przygotowaniu, choć może wydawać się na dość pracochłonną. Ciasto zagniatamy chwileczkę, schładzamy, wałkujemy, wykładamy truskawki, zakładamy brzegi ciasta i do piekarnika.
Chwila pracy, a mamy naprawdę pyszne, sezonowe i truskawkowe ciasto.
Korzystajcie z truskawek póki są i przygotujcie prostą tartę na deser!
Składniki na tartę rustykalną z truskawkami:
- 300 g mąki pszennej – ja użyłam po 150 g mąki pszennej zwykłej i mąki pełnoziarnistej
- 150 g masła
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- 400 g truskawek + 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
Jak przygotować tartę rustykalną z truskawkami:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, zimne masło i wodę oraz cukier.
Składniki siekamy ze sobą, a następnie szybko zagniatamy kruche ciasto.
Z ciasta tworzymy kulę, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez około 60 minut.
Truskawki kroimy na pół, większe można na ćwiartki i mieszamy z łyżką mąki ziemniaczanej.
Schłodzone ciasto wałkujemy, posypujemy drugą łyżką mąki ziemniaczanej, na środek wykładamy truskawki i posypujemy cukrem; brzegi ciasta zakładamy do środka, tworząc okrągłą formę.
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 40 minut.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze