Lekki deser jogurtowy z musem truskawkowym


Jesteście na diecie, a macie czasami ochotę na coś słodkiego? Mam na to radę!

Przygotowałam lekki deser na bazie jogurtu naturalnego, aromatyzowanego wanilią z dodatkiem musu truskawkowego.

Pyszny, lekki, efektowny i bardzo prosty w przygotowaniu deser, który idealny będzie podczas upalnych dni, wyjęty z lodówki orzeźwia i chłodzi.

Składniki na lekki deser jogurtowy z musem truskawkowym:

deser jogurtowy:

  • 600 g jogurtu naturalnego – ja użyłam 400 g zwykłego jogurtu naturalnego+200 g jogurtu greckiego
  • 1 laska wanilii
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki żelatyny

mus truskawkowy:

  • 200 g truskawek
  • 2 łyżki cukru


Jak przygotować lekki deser jogurtowy z musem truskawkowym:

Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy, np. wkładając do naczynia z gorącą wodą.

Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół i końcówką noża wyjmujemy ziarenka, dodajemy do jogurtu; dodajemy także cukier puder i miksujemy chwilkę, aby napowietrzyć – deser będzie jeszcze lżejszy (można użyć ręcznej trzepaczki).

Następnie wlewamy małym strumieniem rozpuszczoną żelatynę, nie przerywając miksowania.

Masę przelewamy do pucharków lub szklaneczek.

Schładzamy w lodówce przez około 60 minut.

Truskawki miksujemy z cukrem na gładkie purée i przed podaniem wykładamy na masę jogurtową.

Przybieramy świeżą truskawką.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy