Surówka z kapusty pekińskiej, jarmużu, ogórków i rzodkiewek

Bardzo smaczna, orzeźwiająca, zdrowa, lekka i szybka w przygotowaniu surówka do obiadu.


Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej, jarmużu, ogórków i rzodkiewek:

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 3-4 liście jarmużu
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1/2 pęczka rzodkiewek
  • 1/2 szkl. jogurtu greckiego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżeczki soku z limonki
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta cukru


Jak przygotować surówkę z kapusty pekińskiej, jarmużu, ogórków i rzodkiewek:

Warzywa myjemy.

Kapustę pekińską i jarmuż drobno szatkujemy i przekładamy do miski.

Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, a rzodkiewki na mniejsze kawałki, dodajemy do kapusty.

Z jogurtu greckiego, soku z limonki, przeciśniętego przez praskę czosnku robimy sos, który doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Surówkę łączymy z sosem i mieszamy. 

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy