Surówka z kapusty pekińskiej, jarmużu, ogórków i rzodkiewek
Bardzo smaczna, orzeźwiająca, zdrowa, lekka i szybka w przygotowaniu surówka do obiadu.
Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej, jarmużu, ogórków i rzodkiewek:
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 3-4 liście jarmużu
- 3 ogórki gruntowe
- 1/2 pęczka rzodkiewek
- 1/2 szkl. jogurtu greckiego
- 1-2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżeczki soku z limonki
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- szczypta cukru
Jak przygotować surówkę z kapusty pekińskiej, jarmużu, ogórków i rzodkiewek:
Warzywa myjemy.
Kapustę pekińską i jarmuż drobno szatkujemy i przekładamy do miski.
Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, a rzodkiewki na mniejsze kawałki, dodajemy do kapusty.
Z jogurtu greckiego, soku z limonki, przeciśniętego przez praskę czosnku robimy sos, który doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Surówkę łączymy z sosem i mieszamy.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze