Lin smażony

Podczas pobytu na urlopie na wsi miałam okazję przyrządzić pyszne smażone liny, które złowił mąż mojej przyjaciółki.

Ryba przyprawiona mieszanką przypraw wyszła aromatyczna, pełna smaku i z chrupiącą skórką.

Polecam! Koniecznie wypróbujcie!


Składniki na lina smażonego:

  • świeże liny
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • słodka papryka
  • kolendra mielona
  • kilka roztartych ziarenek gorczycy
  • 2-3 roztarte ziarenka jałowca
  • majeranek
  • rozmaryn
  • chili
  • cytryna
  • olej rzepakowy do smażenia


Jak przygotować lina smażonego:

Ryby skrobiemy z łusek, wypatraszamy, płuczemy i osuszamy.

Skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy, a następnie odstawiamy na kilka minut, aby ryba przeszła smakiem przypraw.

Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju z obu stron na złoty kolor, ewentualnie upiec na grillu bez dodatku tłuszczu.

Podajemy z plasterkami cytryny.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Pudding chia z musem z mango

15-06-2016 

Filety z piersi kurczaka w cytrynie i białym winie

12-06-2016 

Tarta rustykalna z truskawkami

10-06-2016 

Komentarze

  • brak komentarzy