Makaron farfalle z włoską kapustą
Uwielbiam dania makaronowe za to, że są szybkie do przygotowania, łatwe, smaczne, a sam makaron daje wiele możliwości i smakuje z każdym innym składnikiem, jest idealny zarówno w daniach wytrawnych, słonych, wykwintnych, czy w daniach słodkich, deserowych.
Dzisiaj coś w rodzaju łazanek, bo z dodatkiem kapusty, dobrej wędzonej kiełbasy, wędzonego boczku, cebuli, czosnku, ziół, kminku i sporej ilości koperku.
Danie proste, a jakie smaczne!
Dodam, że przygotowuję zawsze dużą porcję, bo każdemu tak smakuje, że prosi o dokładkę, a danie przygotowuję z myślą o dwóch obiadach, niestety, a może stety kończy się w sumie na jednym posiedzeniu.
Składniki na makaron z włoską kapustą:
- 500 g makaronu – u mnie kokardki (farfalle)
- 1/2 główki niedużej kapusty włoskiej
- ok. 200-300 g dobrej wędzonej kiełbasy
- ok. 150 g wędzonego boczku
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 łyżeczki kminku
- po szczypcie estragonu, cząbru, oregano, tymianku i majeranku
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Jak przygotować makaron z włoską kapustą:
Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonym wrzątku, odcedzamy i odstawimy.
Kapustę siekamy, wrzucamy na osolony wrzątek i obgotowujemy przez kilka minut, odcedzamy.
Boczek kroimy w paseczki, a kiełbasę w półplasterki.
Przesmażamy na łyżce oleju aż staną się lekko rumiane.
Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż się zeszkli.
Do przesmażonej kiełbasy z boczkiem i cebulą dodajemy kapustę, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone zioła i kminek, przesmażamy przez kilka minut na wolnym ogniu.
Łączymy z ugotowanym makaronem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, jeszcze przez około 3-5 minut razem podgrzewamy.
Na sam koniec dodajemy posiekany koperek.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze