Makaron z brokułami, zielonym groszkiem i boczkiem
Bardzo lubię dania makaronowe, które są szybkie do przygotowania, smaczne i bardzo pożywne.
Propozycja idealna na obiad czy nawet na kolację.
Składniki na makaron z brokułami, zielonym groszkiem i boczkiem:
- 400-500 g makaronu
- brokuł
- 200 g groszku
- 150 g boczku wędzonego
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- oregano
- zioła prowansalskie
- sól morska
- pieprz kolorowy
Jak przygotować makaron z brokułami, zielonym groszkiem i boczkiem:
Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonego wrzątku, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Brokuła i groszek gotujemy przez kilka minut na parze, bo wtedy nie stracą ładnego zielonego koloru i witamin.
Na patelni podsmażamy pokrojony boczek, dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę i smażymy aż będzie szklista.
Do podsmażonego boczku z cebulą dodajemy brokuła i groszek, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku ziołami, solą i pieprzem.
Chwilę przesmażamy.
Łączymy z odcedzonym makaronem i podajemy.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze