Makaron z ciecierzycą, suszonymi pomidorami i pesto bazyliowym
Makaron z ciecierzycą, suszonymi pomidorami i pesto bazyliowym to danie ekspresowe.
Przygotowuje się je w kilka minut; w czasie, w którym gotuje się makaron.
Wystarczy nam 10 minut, aby wyczarować pyszny obiad dla rodziny.
To posiłek dobrze syty, zdrowy, kolorowy i smaczny, a do tego bogaty w białko.
Jest tylko jedna wada, nie jest to danie fit, ale wiadomo czasami trzeba odpocząć od liczenia kalorii i dać organizmowi kopa kalorycznego.
Makaron z ciecierzycą, suszonymi pomidorami i pesto to danie idealne dla wegetarian, wegan i osób lubiących warzywne wariacje, a także ograniczających spożycie mięsa.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na makaron z ciecierzycą, suszonymi pomidorami i pesto bazyliowym (3 porcje):
- 250 g makaronu – u mnie wstążki z falbanką (mafaldina)
- 3/4 szkl. ugotowanej ciecierzycy
- 1/2 brokuła
- 8 suszonych pomidorów z oleju – u mnie marki Ponti
- 1 słoiczek (190 g) pesto bazyliowego – u mnie pesto genovese marki Ponti
- 1 duża cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól himalajska lub morska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować makaron z ciecierzycą, suszonymi pomidorami i pesto bazyliowym:
W dużym garnku nastawiamy wodę do ugotowania makaronu.
Na suchej patelni prażymy słonecznik, gdy lekko się zarumieni i znacznie pięknie pachnieć to znaczy, że jest gotowy.
Brokuła dzielimy na małe różyczki – tak na mały kęs, a następnie gotujemy al dente przez około 3 minuty na parze lub w wodzie.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę, a także posiekany czosnek.
W międzyczasie makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku – zgodnie z opisem na opakowaniu.
Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodajemy brokuła, ciecierzycę, lekko pokrojone suszone pomidory, pesto bazyliowe, a także około 3 łyżek wody.
Całość mieszamy i przesmażamy przez około 30-45 sekund.
Dodajemy ugotowany makaron i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Całość mieszamy i wykładamy na talerze.
Posypujemy uprażonym słonecznikiem i od razu podajemy.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 966 kcal (1 porcja)
białka (B): 28,4 g
tłuszcze (T): 50,0 g
węglowodany (W): 99,2 g błonnik: 14,68 g
******
Wpis powstał we współpracy z marką Ponti. Wpis reklamowy.
Udostępnij na:
Komentarze