Pieczone szparagi w panko
Szparagi to warzywo lekkostrawne i niskokaloryczne – 100 g szparagów to tylko 18 kcal.
Szparagi są idealne dla osób będących na diecie i dbających o linię.
Są bardzo pożywne, gdyż zawierają dużo błonnika. Jedząc to warzywo poprawimy pracę układu pokarmowego i dodatkowo oczyścimy go.
Szparagi to niesamowite źródło witamin i minerałów. Zawarty w nich kwas foliowy wspomaga regenerację organizmu, a także korzystnie wpływa na układ krążenia. Natomiast wit. C i A poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Wapń i fosfor wzmacniają zęby i kości.
Zawarty w szparagach glutation wykazuje działanie przeciwutleniające, zapobiegające powstawaniu komórek nowotworowych, a także hamujące rozwój choroby Alzheimera.
Dzisiaj szparagi w bardzo prostej odsłonie, ale za to bardzo smacznej.
Pieczone szparagi w panko to szybka przekąska lub dodatek do obiadu.
Szparagi wychodzą al dente w środku, a z wierzchu mają chrupiącą panierkę, dzięki czemu bardzo przyjemnie się je zajada.
Wyśmienicie smakują w towarzystwie domowego sosu czosnkowego przygotowanego z jogurtu naturalnego z ząbkiem czosnku (lub 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego), do którego możemy dodać kapkę majonezu.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na pieczone szparagi w panko:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 jajko “L”
- 3 łyżki panierki panko
- opcjonalnie ok. 2 łyżek mąki
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować pieczone szparagi w panko:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C.
Szparagi myjemy, osuszamy, a następnie chwytamy za oba końce i zginamy, a sam ułamie się w miejscu, gdzie jest łykowaty.
Jajko wbijamy do naczynia, najlepiej użyć dużego talerza, a następnie rozkłócamy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Do drugiego talerza wsypujemy panierkę panko.
Szparagi moczymy w rozkłóconym jajku, a następnie w panko.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-15 minut, w zależności od grubości szparagów.
Podajemy z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Jeśli chcecie można szparagi tradycyjnie panierować najpierw w mące, następnie w rozmąconym jajku, a na końcu w panko.
Panierkę panko można zastąpić także bułką tartą.
******
kalorie (kcal): 292 kcal (całość)
białka (B): 19,8 g
tłuszcze (T): 6,9 g
węglowodany (W): 34,4 g błonnik: 7,50 g
******
Udostępnij na:
Komentarze